• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BOLLITO MISTO

 (“smíchané a vařené”)

1 kg hovězího hrudí nebo kližky
1 kg vepřového ramínka
1,5 l hovězího vývaru
2 lžíce sádla
3 cibule hrubě nakrájet
4 celerové stonky, nakrájet na větší díly
4 mrkve, hrubě nakrájet
1 kg malých brambor, oškrábat
3 bobkové listy
6 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, důkladně osmažit ze všech stran.
Maso zalít horkým vývarem tak, aby bylo zcela zakryté.
Přidat, cibuli, celer, bobkové listy, celý pepř,
Přivést k varu, pomalu vařit 1 hodinu.
Přidat mrkev, brambory, vařit do změknutí masa.
Maso vynadat, položit na talíř, přidat mrkev, brambory, přikrýt alobalem.
Vyndat celer, cibuli, bobkové listy, celý pepř vyhodit.
Vývar dále vařit, zredukovat na polovinu, dochutit pepřem, solí.

Prezentace: maso nakrájet na plátky, naskládat na mísu, kolem masa položit brambory a mrkev. Omáčku dát do omáčníku. Do misek dát sýrovou omáčku a salsa verde.
Víno: Cabernet Sauvignon

MARINOVANÝ FLANK STEAK

Flank je anglické označení pro spodní část hovězího boku, jeho třetiny u zadních nohou, česky bok bez kosti, slabina. Maso je tužší, proto je třeba ho marinovat. Důležité je nechat maso po grilování stát cca 7 minut. Maso se podává výhradně krájené na tenké plátky.

1 kg hovězího boku
4 dcl hovězího vývaru

Marináda
1 dcl rostlinného oleje (ne olivový)
0,5 dcl sójové omáčky
1 lžíce octa
2 lžíce citrónové šťávy
1½ lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce pepře

Do mísy dát všechny suroviny na marinádu.
Maso přidat do marinády a maso v ní obalit, mísu přikrýt, dát na 24 hodin do lednice. Občas v marinádě obracet.
Maso před grilováním nechat ležet mimo lednici alespoň 2 hodiny.
Z masa odstranit marinádu.
Maso dát na rozehřátý gril, grilovat z každé strany 7 - 8 minut.
Maso položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 7 minut.
Maso nakrájet na tenké plátky.
Prezentace: plátky masa složit na talíř, přelít omáčkou.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Frankovka.

SALÁT S ČOČKOU, ČERVENOU ŘEPOU A PEČENOU PAPRIKOU

2 červené řepy, neloupat
40 dg vařené čočky
0,5 l hovězího vývaru
4 červené papriky, nakrájet na menší čtverečky
2 cukety, nakrájet na menší kostky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 den staré rohlíky, nakrájet na kostičky
2 bobkové listy
olivový olej
2 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl

Rozehřát pánev, přidat nakrájené rohlíky, opražit, dát stranou.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce olivového oleje, přidat papriku, cuketu, pepř, sůl, smažit 5 minut, míchat.
Do kastrolu dát řepy, zalít vývarem, přidat bobkové listy, vařit 40 minut, případně dolít horkou vodu.
Řepu oloupat, nakrájet na kostičky.
Do mísy dát čočku, řepu, cukety, papriky, rajčata, opepřit, osolit, přelít olivovým olejem, zamíchat.
Prezentace: salát posypat opraženými rohlíky a krájenou petrželí.

KUŘE S RÝŽOVOU NÁDIVKOU

1 kuře
½ lžíce másla
pepř
sůl

Nádivka
1½ hrnku vařené rýže
1 cibule, drobně nakrájet
1 stonek celeru, drobně nakrájet
1 lžíce másla
2 lžíce půlených, oloupaných pražených mandlí
2 lžíce drobně krájené petržele
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát máslo, přidat celer, cibuli, pepř, sůl, smažit 2 minuty, dát do mísy.
Přidat rýži, mandle, promíchat.
Kuře potřít změklým máslem, vně i uvnitř opepřit, osolit.
Kuře naplnit nádivkou, zašít.
Kuře dát na pekáč, mírně podlít vodou, zakrýt pekáč, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu, kuře občas přelévat výpekem.
Odkrýt pekáč, péct 20 minut.
Kuře položit na talíř zakrýt alobalem, nechat 10 minut ležet.
Šťávu z pekáče scedit, doplnit 1 lžící másla.
Příloha: ryže se žampióny.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ