• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

CHILLI OMÁČKA 2

24 sušené papričky, rozmačkat v hmoždíři
1 čerstvá dlouhá chilli paprika, drobně nakrájet
1 jarní cibulka, nakrájet na tenká kolečka
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
4 stroužky česneku, rozetřít
4 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
1 lžička sezamového oleje
1 lžička citrónové šťávy
1 lžíce cukru

Všechny suroviny dát do misky, promíchat.

HRUŠKOVÝ SALÁT SE SÝREM, VEJCI A ANGLICKOU SLANINOU

500 g hrušek, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na proužky
200 g sýru (moravský bochník, ementál), nakrájet na proužky
150 g anglická slanina, nakrájet na proužky
3 vejce uvařit natvrdo, drobně nakrájet
3 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžičky pálivé papriky
sůl

Do mísy dát hrušky, sýr, anglická slanina, vejce, mírně promíchat.
Přidat jogurt, majonézu, citrónovou šťávu, promíchat, dochutit solí, posypat paprikou.

RYBY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

500 g vykostěných filetů z ryby (treska, kapr)
½ lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
3 dcl rybího vývaru
2 konzervy rajčat, rozmixovat
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička cukru
1 hrst drobně krájené zelené petržele
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

Filety opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát máslo, olej, přidat cibuli, cukr, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat česnek, tymián, když česnek zavoní, přidat víno, nechat zredukovat.
Přidat rajčata, pepř, sůl, promíchat, přidat vývar, filety, dusit 20 minut.
Dochutit pepřem, solí, přidat petržel.
Příloha: špagety.
Víno: Svatovavřinecké.

PLNĚNÝ LILEK 2

1 velký lilek
½ cibule, drobně nakrájet
2 stroužeky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
4 lžíce drobně krájeného balkánského sýru
1 lžíce hladké mouky
1 konzerva rajčat, rajčata drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl

Lilek omýt, podélně rozříznout, vydlabat, řídkou část dužiny vyhodit, nechat cca 1 cm vrstvu dužiny na slupce.
Vydlabanou tuhou dužinu drobně krájet.
V kastrole rozehřát olej, přidat cibuli, když změkne, přidat česnek.
Přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat máslo.
Přidat rajčata i se šťávou, promíchat, ochutit pepřem, solí, šťávu téměř vydusit.
Směsí naplnit poloviny lilku, polovinu položit na pekáč, zakrýt alobalem.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct, až je slupka lilku měkká, trvá cca 30 minut.
Příloha: osmažené plátky bagety na olivovém oleji s česnekem.
Víno: Bzenecká lipka.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ