• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KNEDLÍČKY S KREVETAMI PŘIPRAVOVANÉ V PÁŘE

Těsto
500 g kukuřičného škrobu
100 g rýžové mouky
50 g sádla
Všechny suroviny vložit do mísy, přidat 10 lžic horké vody, dobře promíchat.
Těsto rozdělit na 20 dílů, díly rozmačkat na tenké placičky, každou naplnit náplní, pevně uzavřít.
Do kastrolu s vodou položit pařák potřený rostlinným olejem (ne olivový olej).
Když se voda začne vařit, položit na pařák knedlíčky, přiklopit, vařit 10 minut.
Víno: Vavřinecké

Náplň
250 g krevet, drobně nakrájet
50 g bambusových výhonků, drobně nakrájet
50 g mrkve, nastrouhat
5 g jarní cibulky, drobně nakrájet
1 lžíce červeného dezertního vína
¼ cukru
¼ lžičky soli
50 g sádla
Všechny suroviny vložit do mísy, dobře promíchat.

Omáčka
2 dcl sójové omáčky
½ lžičky octa
½ lžičky cukru
¼ lžičky chilli
½ lžičky drobně strouhaného zázvoru
½ lžičky sezamového oleje 

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S KŘENEM

500 g červené řepy
250 g jablek
1 cibule, drobně nastrouhat, propláchnout studenou vodou
30 g drobně strouhaného křenu
1 dcl stolního oleje (slunečnicový), ne olivový
šťáva z ½ citrónu
sůl

Řepu oloupat, drobně nastrouhat.
Jablka oloupat, odstranit jadřince.
Všechny suroviny dát do mísy a smíchat, dochutit solí.

JABLEČNÁ POLÉVKA

1 kg sladkých jablek
1 l vody
3 dcl bílého vína (Rulandské šedé, Pálava)
šťáva z jednoho citrónu
kůra z ½ citrónu
60 g rozinek
250 g cukru
kousek celé skořice
1 hvězdička badyánu

Jablka oloupat, zbavit jádřinců.
2/3 jablek hrubě nakrájet, dát do hrnce, přidat 200 g cukru, citrónovou kůru, šťávu z ½ citrónu, vodu, jablka uvařit do měkka.
Citrónovou kůru vyndat, obsah hrnce rozmixovat.
Zbylá jablka nakrájet na tenké plátky, vložit do malého kastrolu, přidat cukr, badyán, hrozinky, skořici, citrónovou šťávu, malé množství vody pomalu vařit, až plátky jablek téměř změknou.
Kastrol odstavit z plotny, přidat víno, vrátit na plotnu a těsně před varem odstavit.
Vyndat badyán a obsah kastrolu přidat k rozmixované směsi, dát vychladit.

PŘÍPRAVA HŘEBENATEK

Hřebenatka svatojakubská  (mušle svatého Jakuba)

Mušle lze koupit buď v lastuře (ty mají oranžovou a bílou část, oranžovou část je pak třeba odstranit), nebo vykuchané v rybárnách nebo větších obchodech.

6 ks hřebenatek
150 g zelených fazolek
8 cherry rajčat, rozpůlit
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce másla na osmažení mušlí
200 g másla
olivový olej
bílý pepř
sůl

1. Mušle trochu osolit.
2. Na pánvi rozpustit máslo, mušle zprudka osmažit, ale nechat nepropečené, aby byly šťavnaté, mušle vyndat.
3. Do výpeku po mušlích přidat fazolky, rajčata osmažit, přidat pepř, sůl.
4. Omáčka: přepustit máslo, přidat citrónovou šťávu, promíchat.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ