• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

CASSOULET

600 g bílých fazolí
2 prasečí uši
2 plátky krkovice, každý 150 – 200 g, vysoké 2,5 cm
2 kotlety s kostí
2 kachní stehna
2 kachní prsa
6 lžic strouhanky
6 lžic vepřového sádla
2 lžíce kachního nebo husího sádla (když není, tak vepřového)
1 l drůbežího vývaru
2 šťavnaté pikantní klobásy
2 cibule, nakrájet na kolečka
2 mrkve, nakrájet na silnější kolečka
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
4 hřebíčky
2 bobkové listy
svazek zelené petržele
4 snítky tymiánu nebo 1 lžička sušeného
1 lžička sušené šalvěje
½ lžičky cukru
pepř
sůl

Všechna masa opepřit, osolit.
Fazole dát do vařící vody, vařit 5 minut, slít, dát stranou.
V kastrolu rozehřát sádlo, postupně konfitovat maso (pomalu péct v sádle) v pořadí: krkovice, kotlety, kachní stehna, každé maso po 5 minutách obrátit.
Konfinované maso vložit do cedníku okapat, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Ve větším kastrolu rozehřát 2 lžíce husího nebo kachního sádla, přidat prasečí uši, cibuli, mrkev, česnek, hřebíček, smažit 5 minut.
Přidat protlak, rajčata, cukr, bobkový list, petržel, tymián, šalvěj, fazole, promíchat.
Přidat konfitované maso, podlít vývarem, pomalu dusit 2 hodiny, podlévat horkým vývarem.
Větší pánev dát na rozehřátou plotýnku, ihned na pánev položit kachní prsa kůží dolů, po chvíli přidat klobásy, smažit 5 minut, prsa i klobásy otočit, smažit 5 minut.
Prsa i klobásy rozdělit na 3 díly
Prasečí uši nakrájet na proužky, položit na dno pekáče, zasypat fazolemi se zeleninou, zalít šťávou z kastrolu, posypat třemi lžícemi strouhanky.
Na strouhanku rozložit všechno maso včetně kachních prsou a klobásy, posypat zbylou strouhankou, dát nezakryté do trouby rozehřáté na 180°C, zapékat 10 minut.
Víno: Rulandské modré.

ČESNEKOVÁ POLÉVKA S HUSÍM SÁDLEM

1¼ l vody
250 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky
5 stroužků česneku, utřít se solí
½ celerové natě, hrubě nakrájet
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
4 lžičky husího sádla
pepř
sůl

Do vařící vody dát brambory, celerovou nať, sůl, brambory uvařit doměkka.
Vyndat celerovou nať, přidat česnek, krátce provařit, odstavit z plotny, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: polévku rozdělit na 4 porce, do každé přidat lžičku sádla a petrželovou nať.

KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM

1,5 l drůbežího vývaru
400 g brambor, oškrábat, nakrájet na kostičky
4 vejce
1 hrst sušených hub nebo 2 hrsti čerstvých hub, nakrájených na silnější plátky
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
3 dcl kysané smetany
1 dcl mléka
1 lžíce octa
1 bobkový list
1 lžička kmínu
4 zrnka celého pepře
1 lžíce kopru, nakrájet (dát až do hotové polévky, vařením kopr zhořkne)
pepř
sůl

Uvařit nakrájené brambory doměkka.
Uvařit houby.
Udělat jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minuty míchat, zředit vývarem, přivést k varu.
Přidat kmín, celý pepř, bobkový list, sůl, vařit 45 minut.
Kastrol odstavit z plotny.
Smetanu rozmíchat s mlékem, vmíchat do polévky, vmíchat ocet, přidat uvařené brambory a houby, krátce provařit, míchat, aby se smetana nesrazila.
Dochutit pepřem, solí, případně octem.
Prezentace: do porce polévky vložit ztracené vejce, polévku posypat koprem.

Ztracené vejce
1 vejce
2 lžíce octa
1,5 l vody

Vodu přivést k varu, přidat ocet, snížit var.
Vejce opatrně rozklepnou do vařečky.
Ve vodě roztočit vír, do středu víru vložit vejce, vařit mírným varem 4 minuty, bílek lžící přehrnout přes vejce.
Vejce vyndat perforovanou naběračkou, vložit do kastrolu se studenou vodou.
(Ztracené vejce se vaří 3 minuty, ale do kulajdy potřebujeme tužší žloutek.)

OVOCNÁ POLÉVKA

1 l vody
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
½ kg ovoce – jablka, hrušky, švestky (i sušené)
200 g kysané smetany
1 kousek skořice
kůra z 1/8 citrónu, drobně nastrouhat
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
cukr, podle kyselosti ovoce
špetka soli

Švestky spařit, oloupat, zbavit pecek, jablka, hrušky, oloupat, zbavit jádřinců, ovoce hrubě nakrájet.
Udělat jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vodou.
Přidat ovoce, skořici, citrónovou kůru, cukr, sůl, vařit, až se ovoce rozvaří.
Odstavit z plotny, vyndat skořici, rozmixovat, vmíchat smetanu, podle potřeby dochutit cukrem.
Polévku lze podávat teplou i studenou.
Teplou polévku lze podávat s černým chlebem.
Pokud chceme polévku konzumovat studenou, nedáme do ní jíšku a ovoce, skořici, citrónovou kůru, cukr, sůl dáme rozvařit rovnou do vody.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ