• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

HRUŠKA S BRUSINKOVÝM KOMPOTEM

4 hrušky, oloupat, nechat stopku
1 kousek skořice
2 lžíce cukru
½ lžíce medu
3 dcl bílého vína (Pálava)
2 dcl vody
3 badyány
½ lžičky tymiánu
kůra z ½ citrónu, drobně nastrouhat
citrónová šťáva z ½ citrónu
4 lžíce brusinkového džemu
125 ml smetany ke šlehání, osladit 1 lžičkou vanilkového cukru

Všechny suroviny, kromě hrušek, vložit do kastrolu, přivést k varu, vložit hrušky, zakryté vařit pomalým varem.
Hrušky vyndat, nechat vychladnout, šťávu scedit.
Hrušky podélně rozpůlit, vyndat jádřince.
Prezentace: dvě poloviny hrušky položit na talíř rovnou stranou nahoru, do prohlubních po jádřinci vložit brusinkový džem, zalít scezenou šťávou, na každou polovinu dát šlehačku.
Víno: sekt.

BRUSINKOVÝ PŘELIV

260 g cukru
1,5 dcl vody,
1 jablko, oloupat odstranit jádřinec, nakrájet na malé kousky
1 pomeranč, oloupat, nakrájet na kousky, odstranit jádra
2 hrnky čerstvých, nebo mražených brusinek
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku

Do kastrolu nalít vodu, přidat cukr, vařit, až se cukr rozpustí.
Přidat jablko, provařit.
Do mixeru dát pomeranč, brusinky skořici, hřebíček, sirup, rozmixovat.

TELECÍ HŘBET NA HŘÍBKÁCH

1 kg telecího hřbet bez kosti, řezem upravit na plát
1 hrst sušených hříbků, namočit
1 stroužek česneku, rozetřít se solí
½ lžičky rozmarýnu
šťáva z ½ citrónu
kůra z ½ citrónu
1½ lžíce másla
2 lžíce sádla
2 dcl hovězího vývaru
1 dcl bílého vína (Neuburgské)
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Smíchat máslo, česnek, citrónovou kůru, citrónovou šťávu, směsí potřít maso a zavinout tak, aby potřená strana byla uvnitř závitku.
Zavinuté maso upevnit provázkem, aby drželo tvar.
Na pánvi rozehřát 3 lžíce oleje, maso prudce osmažit ze všech stran, maso přendat do pekáče.
Na pánev, kde se smažilo, přidat namočené hříbky, víno, víno zredukovat, přidat vodu z namočených hříbků, vývar, provařit.
Směs z pánve přidat do pekáče.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu, v polovině pečení obrátit, občas přelévat.
Maso položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 10 minut, pak nakrájet na plátky.
Příloha: bramborová kaše.
Prezentace: na jednu polovinu talíře položit dva plátky masa, na druhou polovinu talíře porci kaše. Maso přelít šťávou s houbami.
Víno: Neuburgské, kabinet.

HOUBOVÝ VÝVAR

2 l vody
300 g čerstvých hub, nakrájet na plátky
½ hrsti sušených hub, nejlépe hříbky nebo lišky
1 cibule, hrubě nakrájet
2 mrkve, hrubě nakrájet
1 stonek celeru, hrubě nakrájet
1 pórek, zelená část, hrubě nakrájet, propláchnout
4 stroužky česneku
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
1 lžička sušeného tymiánu
½ lžíce majoránky
1 lžička sušené šalvěje
3 bobkové listy
½ lžičky pepře
1 lžička soli

Do studené vody dát všechny suroviny, kromě majoránky, pomalu vařit 1 hodinu.
Přidat majoránku, vařit 5 minut.
Scedit.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ