• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GALANTINA Z KUŘECÍCH PRSOU

600 g kuřecích prsou, podélně rozpůlit

Fáš:
250 g mletého bůčku
200 g šunky, nakrájet na drobné kostičky
200 g slaniny, nakrájet na drobné kostičky
50 g drůbežích jater, nakrájet na drobné kostičky
100 g žampionů, nakrájet na plátky, nechat přejít varem
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet + další na posypání hotové galantiny
200 ml smetany
½ dcl koňaku nebo brandy
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Fáš:
Vyšlehat bůček se smetanou, koňakem, přidat muškátový květ, pepř, sůl.
Přimíchat šunku, špek, játra, žampiony, zelenou petržel, promíchat.

Galantina
Kuřecí prsa položit na potravinářskou fólii na pečení, aby se kraje překrývaly, vytvořit jeden plát. Překrýt další fólií, maso klepáním spojit.
Vrchní fólii odstranit, na maso nanést fáš a vytvořit válec naplněný válec, zabalený v potravinářské fólii.
Ovázat provázkem, konce zkroucením fólie uzavřít, aby neunikala fáš, provázek zavázat.
Připravenou galantinu dát do pekáče, podlít trochou vody pekáč zakrýt, dusit 1 hodinu při 140°C.
Galantinu vyndat na talíř, nechat vychladnout, pak dát na 8 hodiny do ledničky ztuhnout.
Prezentace: galantinu nakrájet na plátky cca 2 cm silné, naskládat na mísu, posypat zelenou petrželí.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

PEČENÝ PSTRUH

4 pstruzi
2 lžíce másla
2 lžičky kmínu
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau), nebo vody
4 menší svazky zelené petržele
pepř
sůl
alobal

Pstruhy očistit (ponechat hlavy), uvnitř opepřit, uvnitř a vně osolit.
Do dutin pstruhů vložit svazek petržele.
Alobal vložit do pekáče, potřít máslem, posypat solí částí kmínu.
Na alobal položit pstruhy, podlít polovinou vína, pekáč zakrýt alobalem a vložit do trouby rozehřáté na 180°C péct 15 minut, pstruhy otočit, podlít zbytkem vína, péct 5 minut.
Pekáč odkrýt, na pstruhy položit plátky zbylého másla, dopékat odkryté 10 minut.
Zkusit párátkem, zda jde maso od kosti.
Příloha: vařené brambory.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

PATROVÝ KOLÁČ

600 g polohrubé mouky
4 dcl mléka
2 žloutky
1 vejce na potření
80 g moučkového cukru
90 g másla
25 g droždí

Vypracovat vláčné, ale tuhé těsto, dát do mísy, posypat hladkou moukou, mísu postavit na teplé místo a těsto nechat vykynout.
Vykynuté těsto rozdělit na pět dílů a každý díl rozválet na tenké kruhy.
Na plech položit papír na pečení, na papír položit díl rozváleného těsta ten potřít ořechovou náplní, přikrýt dalším dílem těsta, ten potřít makovou náplní, na tvarohovou náplň položit další díl těsta a ten potřít povidlovou náplní a zakrýt posledním dílem těsta, ten potřít rozšlehaným vejcem.
Vložit do trouby rozehřáté na 160°C. 

Ořechová náplň
10 dkg lístkových oříšků, nastrouhat nebo rozsekat v mixeru
1 lžíce vody
1 lžíce cukru
3 lžíce smetany na šlehání
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 sáček vanilkového cukru
1 hřebíček, roztlouct v hmoždíři
1 lžíce strouhanky

Cukr svařit s vodou „na tenkou nit“.
Přidat teplou smetanu a ostatní suroviny, dobře promíchat.
Nechat vychladnout.

Maková náplň
100 g máku, umlít
40 g cukru
1 dcl mléka
10 g másla
špetka skořice
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát mletý mák, přidat mléko, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici, dusit do zhoustnutí, stále míchat.

Povidlová náplň
100 g povidel
2 lžičky rumu
¼ lžičky skořice
½ sáčku vanilkového cukru
trochu vody
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát všechny suroviny a krátce rozvařit.

KACHNÍ PRSA S OLIVAMI

4 kachní prsa
8 brambor, oškrábat, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu na kachní prsa
1 lžička tymiánu na brambory
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
20 oliv
½ lžíce hladké mouky, krátce opražit
pepř
sůl

Dát na plotnu kastrol a ještě na do studeného kastrolu bez tuku položit prsa kůží dolů, smažit 6 minut, prsa vyndat, dát na talíř.
Do kastrolu vložit cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat rajčata, tymián, česnek, mouku, pepř, sůl, promíchat.
Na směs položit kachní prsa kůží nahoru, dusit 10 minut.
Přidat olivy, dusit 5 minut.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat brambory, tymián, opepřit, osolit, brambory opéct.
Prezentace: na talíř dát porci zeleninové směsi, na směs porci opečených brambor, na brambory položit kachní prso.
Víno: Rulandské modré.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ