• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ROŠTĚNKY NA VÍNĚ

4 plátky vysokého roštěnce, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
1 lžíce sádla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
pepř
sůl

Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat roštěnky, z obou stran prudce osmažit, vynadat na talíř.
Přidat cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat rajčata, promíchat, přidat vývar.
Vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 20 minut.)
Příloha: rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

HOVĚZÍ OHÁŇKA NA ČERVENÉM VÍNĚ

1,2 kg hovězí oháňky, rozdělit v kloubovém spojení
1 lžíce sádla
6 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
1 lžička octa
1 lžíce citrónové šťávy
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 lžička cukru
pepř
sůl

Maso osolit, opepřit.
Do pekáče nasypat mrkev, petržel, celer, na zeleninu položit rozdělenou oháňku, dát odkryté na 10 minut do trouby rozehřáté na 200°C.
Pekáč vyndat, dát stranou.
Ve větším kastrolu rozehřát cukr na světlý karamel, přidat sádlo, promíchat, přidat cibuli, smažit, až začne mírně hnědnout, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vínem, přidat, bobkový list, celý pepř, nové koření.
Víno nechat téměř zredukovat, přidat vývar, ocet, citrónovou šťávu, zeleninu a maso z pekáče, opepřit, osolit.
Maso by mělo být z poloviny ponořené, dusit při nižší teplotě, až je měkké. (V tlakovém hrnci trvá 25 minut.)
Maso vyndat na talíř, odstranit bobkové listy, celé koření, zeleninu rozmixovat, omáčku případně zředit vývarem, dochutit pepřem, solí, vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo.
Příloha: šťouchané brambory; tymiánové brambory a ratatouille.
Víno: Svatovavřinecké, kabinet.
Prezentace: do středu talíře dát porci šťouchaných brambor, na brambory položit porci masa, přelít omáčkou, posypat zelenou petrželí.

ROŠTĚNKY NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY

4 plátky vysokého roštěnce, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
½  lžíce sádla
½ lžíce másla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
1 cibule, drobně nakrájet
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Rozehřát pánev, přidat žampióny, ½ minuty smažit, nemíchat, přidat máslo, kmín, pepř, sůl, smažit 4 minuty, dát stranou.
Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat roštěnky, z obou stran prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu dát cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat zbylou mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat vývar.
Vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
Přidat žampióny, promíchat, prohřát.
Dochutit pepřem, solí.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 25 minut.)
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit maso, přelít omáčkou se žampióny, na polovinu talíře položit brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

ROŠTĚNKY NA VÍNĚ S KŘENEM

4 plátky vysokého roštěnce, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
1 lžíce sádla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
1 cibule, drobně nakrájet
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
3 papriky, nakrájet na proužky
2 menší sladkokyselé okurky, nakrájet na nudličky
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
2 lžíce drobně strouhaného křenu
pepř
sůl

Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat roštěnky, z obou stran prudce osmažit, vyndat na talíř.
Přidat papriky, smažit 1 minutu, přidat cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat zbylou mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat rajčata, okurky, promíchat, přidat vývar.
Vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
Dochutit pepřem, solí.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 25 minut.)
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit maso, přelít omáčkou s paprikou a rajčaty, posypat křenem, na polovinu talíře položit brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ