• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

přední běhy a předek nakrájet na kusy
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1/8 celere, nakrájet na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky, krátce opražit
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky provensálského koření
2 bobkové listy
pepř
sůl

Nálev
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl vody
2 cibule, drobně nakrájet
mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky rozmarýn
½ lžičky oregana
bobkový list
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
Maso osušit, osolit, opepřit, posypat 1 lžící hladké mouky.
Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
V tlakovém hrnci krátce osmažit špek, přidat mrkev, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat česnek, když zavoní přidat 1 lžíci mouky, zředit vývarem, promíchat, přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a pepřem, odstavit z plotny, přidat máslo.

Bramnorové noky
0,5 kg brambor
100 g hrubé mouky
2 vejce
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
muškátový květ
120 g másla
1 lžíce másla
bílý pepř
sůl
Uvařit brambory, oloupat a umlít.
Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
Vkládat do vařící vody, míchat, když vyplavou, jsou vařené, dejte jim ještě půl minuty.
Noky přendat do sítka.
Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat noky, krátce osmažit.
Víno: Tramín.

Doporučujeme