500 g broskví, odstranit pecky, nakrájet na osminky
Další vhodné ovoce jsou oloupaná jablka nebo hrušky bez jádřinců, kompotované meruňky, banány proložené oloupaným kiwi.
2 x 60 g moučkového cukru + cukr na vysypání zapékacích misek
60 g másla + máslo na vytření zapékacích misek
drobně strouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
250 g hladké mouky
3 vajíčka
2 dcl mléka
1 dcl kvalitní třešňovice nebo rumu
Zapékací misky vytřít máslem, vysypat cukrem.
V hlubší pánvi rozehřát máslo, přidat broskve, 60 g cukru, míchat, až cukr začne mírně karamelizovat, přidat alkohol, míchat, až se alkohol odpaří.
Ovoce bez šťávy přendat do misek.
Do mísy nalít mléko, pomalu přisypávat hladkou mouku, pilně míchat metlou, aby nevznikaly hrudky, po jednom vmíchat vejce, vmíchat citrónovou kůru.
Ovoce zalít těstem.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 20 – 25 minut.
Prezentace: jednotlivé porce přelít scezeným vývarem z ovoce, sypat moučkový cukrem, přidat šlehačku sypanou strouhanou čokoládou.
Dietnější varianta je přelít jednotlivé porce scezený vývarem z ovoce, přidat lžíci kysané smetany.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







