1 větší kuře
Fáš
250 g mletého bůčku
250 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
150 g hlaviček žampiónů, nakrájet na širší plátky
50 g drůbežích jater, nakrájet na kostičky
2 žloutky
100 ml smetany
1 dcl bílého vína
½ dcl koňaku
½ lžičky muškátového květu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 lžičky práškové želatiny
1 lžíce másla
pepř
sůl
silný alobal
folie na vaření
V pánvi rozehřát máslo, přidat žampióny, játra, krátce osmažit.
Do mísy dát mletý bůček, žloutky, smetany, víno, koňak, muškátový květ, pepř, sůl, promíchat.
Přidat anglickou slaninu, žampióny, játra, zelenou petržel, promíchat.
Kuře vykostit, prsa proříznout a otevřít.
Na stůl položit alobal, na alobal folii na vaření, na folie rozložit vykostěné kuře kůží dolů, překrýt další fólií a maso naklepat, vrchní fólii odstranit.
Maso opepřit, osolit, posypat želatinou, do středu kuřete rovnoměrně navrstvit fáš, maso s pomocí folie a alobalu zabalit. Pevně utáhnout válec ve fólii a alobalu, na koncích pevně uzavřít.
Válec vložit do pekáče, zalít do 1/3 vodou, dát do trouby rozehřáté na 160°C a péct 1 hodinu a 45 minut.
Po vyjmutí z trouby válec s galantinou vložit do studené vody, částečně zchladit, vyndat na talíř, nechat vychladnout, dát na 12 hodin do ledničky.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







