0,5 kg mletého hovězího
0,5 kg mletého vepřového
1 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce sádla
0,3 kg kuřecích jater, nakrájet na kousky
2 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, rozmačkat
150 g anglické slaniny, drobně nakrájet
2 konzervy rajčat, rozmačkat
300 g rajského protlaku
0,4 l červeného vína
30 g čerstvé bazalky, drobně nakrájet
½ muškátového oříšku, nastrouhat
hovězí vývar na ředění
½ lžičky cukru
pepř
sůl
Na pánev dát 1 lžíci másla, cibuli, 5 minut smažit, míchat, přidat česnek, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat anglickou slaninu, 2 lžíce olivového oleje smažit 2 minuty.
Obsah pánve přendat do většího kastrolu.
Na pánev dát sádlo, přidat hovězí, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Na pánev přidat vepřové, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Na pánev přidat játra, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Kastrol dát na plotnu a obsah smažit, míchat, přidat červené víno, dusit, zredukovat.
Přidat vývar, rajčata, protlak, cukr, muškátový oříšek, pepř, sůl, pomalu dusit 2 hodiny.
Přidat bazalku.
Přidávat vývar jen v případě, že tekutina se příliš odpařuje a obsah kastrolu se přichycuje na dno.
Prezentace: do středu talíře položit těstoviny (zpravidla špagety), přelít boloňskou omáčkou, posypat parmezánem.
Víno: Cabernet Sauvignon.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







