• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 20 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SRNČÍ PAŠTIKA

Pečlivě připravená domácí paštika je pokrm, který nadchne každého. A příprava není nikterak složitá. Doplněna o různé bylinky nebo ořechy nabídne chuťově zajímavé variace.

  • 400 g srnčí plecko (podobně lze udělat i zaječí paštiku ze zaječího)
  • 150 g telecích jater (polovina objemu srnčího masa)
  • hovězí kosti na vývar
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • koření mleté: jalovec, muškátový oříšek, koriandr, majoránka, nové koření, tymián, bobkový list
  • 3 žloutky
  • 6 kyselých okurek, drobně nakrájet
  • 1 lžíce kapary, drobně nakrájet
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 100 g špeku, nakrájet na plátky, na vyložení formy
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • špek, 1/3 objemu hmoty (možná raději jen ¼ )a plátky slaniny na obložení stěn a dna formy

1. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat cibuli, osmažit, až zesklovatí.
2. Na cibuli dát maso a všechno koření (pak se ale musí vybrat kuličky koření), osmažit.
3. Maso dusit cca 20 minut.
4. Játra dusit ve vývaru zvlášť.
5. Maso několikrát pomlít (3 x) dát do mísy, přidat vajíčka.
6. Přidat špek, okurky, kapary a dát do směsi.
7. Špekem nakrájeným na větší plátky vyložit celý povrch formy.
8. Masovou hmotu dát do formy, překrýt přečnívající slaninou.
9. Formu s paštikou dát do pekáče s vodou, zakrýt alobalem a v troubě péct 1½ - 2 hodiny při 150°C.
10. Vyklopit a krájet na plátky.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme