Žebra
3 kg vepřových žeber
šťáva ze 2 citrónů
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli
Na vaření žeber
1 cibule, oloupat, rozpůlit
1 mrkev
1 celer
kus celeru
2 stružky česneku
5 zrnek pepře
sůl
Do většího hrnce dát vodu, cibuli, mrkev, petržel celer, česnek, pepř, sůl, přivést k varu.
Do vařící vody vložit žebra, vařit necelou 1 hodinu, až je maso téměř měkké.
Žebra vyndat.
V míse smíchat citrónovou šťávu, olej, zázvor, mletou papriku, pepř.
Žebra rozdělit na přiměřené díly, očistit.
Ještě do teplého masa vetřít směs.
Žebra dát igelitového pytle, uzavřít, dát na 4 hodiny do ledničky.
Žebra grilovat až 40 minut po vyndání z ledničky.
Na gril položit dvojitý alobal, na alobal položit žebra a ta zakrýt alobalem (pokud nemáte gril s příklopem).
V průběhu grilování žebra často potírat omáčkou.
Doba grilování je asi 15 minut na jedné straně.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal, Zweigeltrebe.
Omáčka
200 g sladké chilli omáčky
1 konzerva rajčat i se šťávou, rozmixovat
1 lžíce cukru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička mletého pepře
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
sůl
Do kastrolu dát cukr, nechat mírně zkaramelizovat, přidat rajčata, promíchat, až se karamel rozpustí.
Přidat ostatní suroviny, promíchat, dusit 15 minut.
Dochutit solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







