2 kg vepřového bůčku bez kosti, odstranit kůži
0,5 l masového vývaru
1 lžíce sádla
2 hrušky, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na plátky
2 lžíce rybízové marmelády
250 g plátků ementálu
2 cibule, nakrájet nahrubo
3 stroužky česnek, nakrájet na silnější plátky
2 lžička šalvěje
2 lžička tymiánu
6 zrnek celého pepře
pepř
sůl
Maso z obou stran opepřit, osolit.
Plát masa položit na pracovní plochu, potřít rybízovou marmeládou, posypat šalvějí, tymiánem.
Na plát masa rozložit hrušky, sýr, zavinout, upevnit provázkem.
Do pekáče dát cibuli, česnek, celý pepř, vývar.
Na pánvi rozehřát sádlo, roládu prudce osmažit ze všech stran, osmažené maso i s výpekem přendat do pekáče.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 200°C, péct odkryté 20 minut, teplotu snížit na 180°C, péct odkryté 2 hodiny, občas maso přelévat šťávou z pekáče.
Příloha: šťouchané brambory.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







