• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 26 led 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MAROCKÝ TAGINE

  • 1 lžička bílého pepře
  • 2 lžička černého pepře
  • 1½ lžíce papriky
  • 1½ lžíce zázvoru
  • 1 lžíce turmeriku
  • 2 lžíce skořice
  • 1,2 kg skopového masa, nakrájet na kostky
  • 2 velké cibule, nastrouhat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce arganového oleje
  • 3 stroužky česneku, rozdrtit
  • 570 ml rajčatové šťávy
  • 2 x 400 g rajčat, oloupat, nakrájet
  • 115 g sušených meruněk, rozpůlit
  • 55 g datlí rozpůlit
  • 55 g rozinek
  • 85 g strouhaných mandlí
  • 1 lžička šafránu, rozmíchat ve vodě
  • 600 ml skopového vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, hrubě nakrájet
  • 2 lžíce čerstvé petržele, hrubě nakrájet

1. V misce smíchat bílý a černý pepř, papriku, zázvor, turmerik a skořici.
2. Do mísy dát maso, přisypat směs koření a promíchat. Nechat přes noc v ledničce.
3. Ve velkém kastrolu rozehřát 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci oleje argan, přidat cibuli, zbytek směsi koření a  pomalu smažit
    10 minut,až je cibule měkká, ale ne zhnědlá. Přidat česnek a smažit další 3 minuty.
4. V pánvi opéci maso. Pánev vypláchnout trochou rajčatové šťávy a přelít do kastrolu.
5. Do kastrolu přidat zbylou rajčatovou šťávu, rajčata, meruňky, datle, rozinky, mandle, šafrán, med a vývar ze skopového.
    Přivést do varu, pak dát do trouby a péct 2 hodiny.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme