8 filetů pstruha
2 lžíce másla
pepř
sůl
Filety opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat filety, smažit 2 minuty na každé straně.
Prezentace: na talíř položit 3 stonky tepelně upraveného chřestu, přes chřest položit 2 filety pstruha, přelít holandskou omáčkou.
Příloha: vaření brambory, posypat zelenou petrželí, na másle dušená baby karotka 
Víno: Ryzlink vlašský, pozdní sběr.
Holandská omáčka
2 dcl drůbežího vývaru
40 g másla, studené, nakrájené na kousky
3 žloutky
1 lžička hladké mouky
1 lžíce citrónové šťávy
½ lžičky worcestrové omáčky
pepř
sůl
Do nádoby s kulatým dnem dát vývar, citrónovou šťávu, mouku, promíchat metlou.
Přidat žloutky, sůl, nad teplou vodní lázní míchat metlou do zhoustnutí.
Nádobu se zhoustlými žloutky sejmout z lázně, po částech vmíchat metlou máslo, vyšlehat hladkou omáčku.
Ochutit pepřem, solí, worcestrovou omáčkou. 
Příprava chřestu
12 chřestů
Zelený chřest: odlomit spodní dřevnatou část a spodní část zbylého chřestu oloupat škrabkou na brambory, svázat do tří svazků, vložit do vroucí osolené vody, vařit 8 – 10 minut.
Bílý chřest: odlomit spodní dřevnatou část, zbylý celý chřest od hlavičky oloupat škrabkou na brambory, svázat do tří svazků, vložit do vroucí osolené vody, vařit 12 - 14 minut.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



