500 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
20 g droždí
2 žloutky
1 vejce
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
borůvková marmeláda
1 kelímek smetany na šlehání, udělat šlehačku
tvrdý tvaroh
špetka soli
přepuštěné máslo na smažení, nebo ztužený tuk
Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo, přidat žloutky a cukr, utřít do pěny, přidat sůl, vejce, citrónovou kůru, střídavě mouku a vlažné mléko. Vařečkou vypracovat vláčné těsto. Mísu zakrýt utěrkou a nechat 30 minut na teplém místě kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit, ještě do teplého vdolku udělat rukou důlek.
Prezentace: do prohlubně ve vdolku dát marmeládu, posypat strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrovat, přidat šlehačku.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



