4 krůtí stehna
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl drůbežího vývaru
2 lžíce másla
50 g špeku, nakrájet na špalíčky
1 mrkev, nakrájet na hranolky
2 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
6 zrnek jalovce, rozmáčknout
6 zrnek pepře
4 zrnka nového koření,
2 bobkové listy
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
Stehna protáhnout špekem a mrkví, opepřit, osolit.
V pánvi rozehřát máslo, stehna prudce osmažit ze všech stran, přendat na talíř.
Do pánve přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, podle potřeby ještě přidat máslo.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vínem, promíchat, přidat vývar, promíchat, přidat jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, opepřit, osolit.
Směs přidat do pekáče, na směs položit osmažená stehna.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu.
Opečená stehna přesuňte do zapékací mísy, zalijte vývarem a vínem, přidejte všechno koření, a poklaďte několika plátky slaniny, které jste si nechali při špikování stranou.
Pečte při 200 stupních Celsia (v horkovzdušné troubě při 180 stupních) 45 až 60 minut, až bude maso hotové.
Krůtí stehno podáváme s rýží, přelité vypečenou šťávou. Vypečenou šťávu můžete případně rozmixovat a zahustit hladkou moukou.
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, kabinet, Ryzlink vlašský, kabinet.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







