1 kg drůbežích křídel nebo i koster, nakrájet na kousky
2 l drůbežího vývaru
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
150 g hub, drobně nakrájet
3 rajčata z konzervy, nakrájet (čerstvá rajčata pouze z vlastní zahrady, kupovaná v obchodech v ČR chutnají jako polystyren)
1 lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky cukru
½ lžíce másla
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
3 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
Ve větším kastrolu rozpálit olej, přidat nakrájená křidélka a kostry, neustále míchat, smažit, až získají světle hnědou barvu, trvá až 15 i více minut. Kdyby maso a kosti nebyly dostatečně opražené, konečná šťáva by byla světlá.
Přidat cibuli, smažit, až cibule začne žloutnout, míchat.
Přidat houby, česnek, míchat.
Když česnek zavoní, přidat protlak, rajčata, cukr, bobkový list, tymián, dusit 5 minut, občas zamíchat.
Přidat víno, ¼ vývaru, za častého míchání zredukovat na 2/3.
Přidat zbytek vývaru, za občasného míchání zredukovat na ½. Sbírat pěnu.
Šťávu scedit, vmíchat máslo.
Dochutit pepřem, solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







