• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

HOVĚZÍ SRDCE NA PÁNVI NA BÍLÉM VÍNĚ

  • půlka srdce, nakrájet na silné plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 4 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 2 dcl bílého vína
  • hovězí vývar
  • 1 lžíce drobně krájené zelené petržele
  • pepř
  • sůl

1. Nakrájené srdce osolit a obalit v mouce.
2. Osmažit cibuli, přidat česnek, když zavoní, přidat maso, osmažit.
3. Přidat víno, zredukovat na 1/3.
4. Přidat vývar, aby maso bylo z ½ ponořené, zakryté dusit cca 15 minut, podlévat podle potřeby.
5. Odkrýt poklici, přidat petržel, šťávu nechat zredukovat na požadovanou hustotu.
Příloha: osmažené bílé pečivo.
Víno: Tramín.

OMELETA S KUŘECÍMI JÁTRY

  • kuřecí játra, odblanit, nakrájet na plátky
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule, drobně nakrájet
  • ¼ lžičky šalvěje
  • 1 lžíce drobně krájené zelené petržele
  • 1 lžíce másla
  • bílý pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, osmažit cibuli, přidat šalvěj, játra, osmažit, přendat na talíř.
2. Na čisté pánvi rozpustit ½ lžíce másla, našlehat vejce, osolit, nalít na pánev, osmažit jen na jedné straně.
3. Na omeletu vložit játra i s cibulí, náplň osolit, opepřit, omletu dvakrát přeložit, přesunout na talíř „švem“ dolů.
Víno: Tramín červený.

JÁTRA (králičí) S CIBULÍ A MARMELÁDOU

  • 200 g jater
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička cukru
  • 3 dcl červeného vína
  • 1 lžíce višňové marmelády
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 200 g jater
  • ¼ lžičky šalvěje
  • pepř
  • sůl

Pro podávání

  • hlávkový salát
  • dílky pomeranče
  • kysaná smetana


1. Na pánvi zkaramelizovat cukr.
2. Přidat 1 lžíci sádla, cibuli, osmažit.
3. Přidat víno, zredukovat na ½. 
4. Přidat marmeládu, rozpustit, opepřit, osolit.
5. Na jiné pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat slaninu, osmažit, vyndat, dát okapat.
6. Na pánev po slanině přidat šalvěj, játra, osmažit, vyndat na talíře, osolit.
Prezentace: na játra dát slaninu, přelít smetanou, obložit salátem a dílky pomeranče.
Víno: Rulandské modré.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ