200 g vepřových jater, nakrájet na tenké plátky
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 lžičky cukru
300 ml červeného vína
1 lžíce rybízové marmelády
6 plátků šunky, nakrájet na delší proužky
pepř
sůl
Na velké pánvi rozehřát část sádla, přidat cibuli, smažit, až začne hnědnout.
Přidat cukr, nechat karamelizovat.
Přidat víno, zredukovat na polovinu.
Přidat marmeládu, pepř, sůl, promíchat.
Na další pánvi rozehřát část sádla, přidat šunku, smažit, až bude křupavá, dát stranou.
Na stejnou pánev dát játra, osmažit, opepřit, přidat na pánev s cibulí, promíchat, osolit.
Příloha: bílé pečivo.
Prezentace: na talíř položit porci jater s cibulí, přes játra položit osmaženou šunku.
Víno: Modrý Portugal
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




