• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SKOPOVÉ VNITŘNOSTI NA RAKOVNICKÝ ZPŮSOB

  • 0,5 kg skopových vnitřností (srdce, játra, ledvinky), nakrájet na kostky 1 cm
  • 4 lžíce sádla
  • 2 brambory, uvařit, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • hovězí vývar
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 baklažán, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 fenykl, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 červená paprika, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 zelená paprika, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 lžička tymiánu
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat brambory, opékat 5 minut.
2. Přidat cibuli, když začne zlátnout přidat tymián, fenykl, papriky, baklažán, česnek.
3. Osmažit, až zelenina zkaramelizuje, občas míchat, před koncem přidat trochu vývaru, promíchat, dát stranou.
4. Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla, postupně osmažit vnitřnosti, každou várku cca 2 minuty.
5. Maso dát okapat na cedník a přidat k zelenině, osolit, opepřit, promíchat.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Cabernet Sauvignon.

SMAŽENÉ DRŠŤKY PO RAKOVNICKU

  • 1kg předvařených drštěk
  • 1 lžíce sádla
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • ½ řapíku celere, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • ½ kg rajčat, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 1 feferonka, odstranit semínka, drobně nakrájet
  • 4 zrnka celého pepře
  • 100 g balkánského sýra
  • 1 dcl bílého vína
  • hovězí vývar
  • 1 lžička šalvěje
  • 4 zrnka pepře
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit sádlo, přidat mrkev, smažit 5 minut.
2. Přidat cibuli, celer, smažit 5 minut, míchat.
2. Přidat dršťky, osmažit, přidat víno, zredukovat.
3. Přidat rajčata, feferonku, šalvěj, celý pepř, osolit, dusit 40 minut, podlévat vývarem.
Na talíři posypat balkánským sýrem.
Víno: Ryzlink vlašský.

JÁTRA S RAJČATOVO BRUSINKOVOU OMÁČKOU

  • 300 g drůbežích jater
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • 2 cibule, nakrájet na osminky
  • 4 lžíce worcesteru
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 8 lžic červeného vína
  • 3 dcl drůbežího vývaru
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit sádlo, osmažit játra, vyndat na talíř.
2. Do kastrolu přidat cibuli, osmažit, přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zredukovat, přidat rajčata.
3. Přidat brusinky, worcester, vývar, 15 minut dusit, případně ředit dalším vývarem.
4. Vložit játra, promíchat, osolit, opepřit. 

Příloha: bramborové rarášky

  • 6 velkých nahrubo strouhaných brambory
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 stroužky česneku, prolisovat
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • sádlo na smažení

1. Všechno smíchat.
2. V pánvi rozpálit větší množství oleje, lžičkou nabírat těsto a vkládat na pánev, smažit, míchat.
Víno: Rulandské modré.

JÁTRA S ANANASEM NA ČERNÉM PIVU

  • ½ kg kuřecích jater, odblanit, zaprášit moukou
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ananasový kompot, ananas nakrájet na plátky (broskve, jablka, hrušky)
  • 1 dcl černého piva
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit sádlo, osmažit játra, šalvěj, rozmarýn, pepř.
2. Smažená játra vyndat na talíř.
3. Na pánev přidat cibuli, osmažit, přidat ananas, osmažit.
4. Přidat pivo, rozmarýn, prohřát, přidat játra, dusit do zahuštění, osolit, opepřit.
Příloha: osmažené bílé pečivo.
Víno: Frankovka.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ