• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PÁLIVÝ DIP

5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 lžíce kvalitního rajského protlaku
2 stroužky česneku, rozmačkat
3 cm čerstvého zázvoru
1 chilli paprička bez jadérek, drobně nakrájet
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
½ lžíce másla
zeleninový vývar na podlití

Rozmixovat česnek, zázvor, chilli papričku.
V kastrolu rozehřát máslo, přidat rajčata, dusit, až se téměř odpaří tekutina.
Přidat rozmixovanou směs, cukr, ocet, sůl, mírně podlít vývarem, přidat protlak.
Dusit 15 minut, podle potřeby podlévat vývarem, dochutit solí.
Rozmixovat. nebo rozmačkat.

JOGURTOVÝ DIP S HARISOU

1 bílý jogurt
1 lžíce harisy
1 hrst drobně krájené zelené petržele
1 lžíce citrónové šťávy
špetka cukru
sůl

Všechny suroviny smíchat, dochutit solí.

PSTRUH NA GRILU SE ŠPÍZEM

4 pstruhy
30 g plátků anglické slaniny
2 hrsti zelené petržele
4 rajčata, nakrájet na osminky
½ citrónu, nakrájet na osminky
6 stroužků česneku, nakrájet na plátky
stolní olej, ne olivový
pepř
sůl
Alobal

Pstruhy očistit, opepřit, osolit, naplnit petrželí, česnekem, rajčaty, citrónem, mírně polít olejem.
Každého pstruha zvlášť zabalit do alobalu.
Grilovat celkem 10 minut.
Víno: Ryzlink rýnský.

Špízy
8 brambor, ne zcela uvařit ve slupce, nechat vychladnout, neloupat, nakrájet na silnější plátky 
30 dkg anglické slaniny, nakrájet na silnější čtverce o straně průměru řezu brambor
4 cibule, nakrájet na kolečka

Brambory, slaninu, cibuli střídavě nakrájet na špízy. Připravit čtyři špízy.
Každý zvlášť zabalit do alobalu, grilovat 8 minut.

ŠPÍZY

8 brambor, ne zcela uvařit ve slupce, nechat vychladnout, neloupat, nakrájet na silnější plátky 
30 dkg anglické slaniny, nakrájet na silnější čtverce o straně průměru řezu brambor
4 cibule, nakrájet na kolečka

Brambory, slaninu, cibuli střídavě nakrájet na špízy. Připravit čtyři špízy.
Každý zvlášť zabalit do alobalu, grilovat 8 minut.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ