1 kuře cca 1,6 kg
pepř
sůl
Směs na marinování kuřete
2 stroužky česneku, rozmačkat
½ lžičky tymiánu
½ lžičky šalvěje
½ lžičky mletého chilli
strouhaná kůra z poloviny citrónu
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat.
Kuře položit hřbetem nahoru, odtsranit přečnívající kůži na krku.
Kuře rozpůlit řezem podél páteře, druhým řezem podél páteře páteř odstranit, odříznout i konce křidélek.
Kuřete rozevřít, zmáčknout a zploštit, stehna proříznout několika řezy.
Kuře opepřit, potřít marinádou, nechat ležet 2 hodiny.
Kuře propíchnout křížem dvěma jehlami, aby zůstalo zploštělé, osolit.
Jednu jehlici vést tak, aby prošla pravou nohou a vyšla levým křídlem, a druhou tak, aby prošla levou nohou a vyšla pravým křídlem.
Kuřete nejdříve položit na gril dutinou dolů.
Celková doba grilování 20 – 25 minut na každé straně.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.