• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GRILOVANÉ KUŘE

1 kuře cca 1,6 kg
pepř
sůl

Směs na marinování kuřete
2 stroužky česneku, rozmačkat
½ lžičky tymiánu
½ lžičky šalvěje
½ lžičky mletého chilli
strouhaná kůra z poloviny citrónu
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje

Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat.

Kuře položit hřbetem nahoru, odtsranit přečnívající kůži na krku.
Kuře rozpůlit řezem podél páteře, druhým řezem podél páteře páteř odstranit, odříznout i konce křidélek.
Kuřete rozevřít, zmáčknout a zploštit, stehna proříznout několika řezy.
Kuře opepřit, potřít marinádou, nechat ležet 2 hodiny.
Kuře propíchnout křížem dvěma jehlami, aby zůstalo zploštělé, osolit.
Jednu jehlici vést tak, aby prošla pravou nohou a vyšla levým křídlem, a druhou tak, aby prošla levou nohou a vyšla pravým křídlem.
Kuřete nejdříve položit na gril dutinou dolů.
Celková doba grilování 20 – 25 minut na každé straně.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

RAJČATOVÝ DIP

4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, hrubě nakrájet
5 stroužků česneku
5 lístků bazalky
5 dkg eidamu, nastrouhat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
pepř
sůl

Všechny suroviny rozmixovat, dochutit pepřem, solí.

SMAŽENÁ CUKETA

3 cukety, nakrájet na plátky cca 1 cm silné
3 cibule, nakrájet na osminky
4 lžíce olivového oleje
½ lžičky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl

Na větší pánvi rozehřát olivový olej, přidat cuketu, tymián, provensálské koření, smažit, až je cuketa osmažená.
Přendat do síta, aby odkapal olej, přendat do mísy.
Na pánvi osmažit cibuli, přendat do mísy k cuketě, promíchat, ochutit pepřem, solí.
Cuketu před smažením ochutnejte, může být hořká.

GRILOVANÉ KARBANÁTKY Z KRŮTÍCH PRSOU S PÁLIVÝM DIPEM

1 kg krůtích prsou, umlít
1 vejce, našlehat
2 lžíce strouhanky
1 lžička drobně strouhaného zázvoru
1 cibule, drobně nakrájet
1 menší chilli paprika, odstranit semínka, drobně nakrájet
1 hrst drobně krájené zelené petržele
drobně strouhaná kůra z jednoho citrónu
sůl

Všechny suroviny smíchat, dochutit solí, tvarovat ploché karbanátky s mírnou prohlubní uprostřed.
Grilovat cca 6 minut na každé straně.
Víno: Sauvignon, kabinet.

Pálivý dip
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
3 cm čerstvého zázvoru
1 chilli paprička bez jadérek, drobně nakrájet
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
½ lžíce másla
zeleninový vývar na podlití

Rozmixovat česnek, zázvor, chilli papričku.
V kastrolu rozehřát máslo, přidat rajčata, dusit, až se téměř odpaří tekutina.
Přidat rozmixovanou směs, cukr, ocet, sůl, mírně podlít vývarem.
Dusit 15 minut, podle potřeby podlévat vývarem, dochutit solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ