• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ČÍNSKÉ ZELÍ V OCTOVÉ MARINÁDĚ

500 g čínského zelí, odstranit vrchní listy, nakrájet na proužky
100 g cukru
2 lžíce rýžového octa
3 lžičky sezamového oleje
1 lžička drobně strouhaného zázvoru
pepř

Proužky zelí namočit na 30 minut do osolené vody, vyndat, vyždímat, dát do mísy.
V misce smíchat cukr, ocet, sezamový olej, zázvor, pepř, nalít do mísy na zelí, promíchat, dát na 2 hodiny do ledničky.

MRKVOVÝ SALÁT

200 g mrkve, hrubě nastrouhat
35 g cibule, hrubě nastrouhat, propláchnout studenou vodou
1 lžička drobně strouhaného zázvoru
2 lžičky drobně krájené máty
1 lžička cukru
½ lžičky soli
2 lžíce citrónové šťávy

Všechny suroviny vložit do mísy, smíchat, před podáváním vychladit.

PÁLIVÝ RAJČATOVÝ SALÁT

400 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet, propláchnout vodou
2 zelené chilli papriky, drobně nakrájet
1 lžíce octa
½ lžíce cukru
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, smíchat, dochutit solí, před podáváním vychladit.

POMERANČOVÁ OMÁČKA

2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 dcl vody
50 g cukru
drobně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z poloviny citrónu
80 g rybízového džemu

Do menšího kastrolu nalít vodu, přidat cukr, kůru z pomeranče, svařit.
Přidat rybízový džem, pomerančovou šťávu, zredukovat o ¼.
vhodné k hovězímu masu.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ