• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÁ HOLOUBATA S NÁDIVKOU

4 holoubata
100 g másla

Holoubata osolit.
Holoubatům uvolnit kůži na volatech až k prsům. Do uvolněného prostoru naplnit nádivkou.
Konce volátek na konci krku zavázat nití.
Holoubata položit do pekáče na záda, péct na másle cca 30 minut.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Sauvignon.

Nádivka
2 žloutky
játra z holoubat
3 lžíce mléka
2 bílky, ušlehat tuhý sníh
špetka muškátového květu
5 lžic strouhanky
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
sůl

Do mísy vložit žloutky, změklé máslo, prošlehat.
Játra utřít se solí, přidat do mísy ke žloutkům s máslem, promíchat.
Přidat strouhanku, mléko, muškátový květ sůl, promíchat.
Do směsi vmíchat sníh.

Vytisknout

PEČENÉ KUŘE

1 kuře
máslo na potření kuřete, pečení a polévání
50 g špeku, nakrájet proužky
1 hrst zelené petržele
½ cibule, nakrájet na kolečka
sůl
alobal

Kuřecí prsa protáhnout špekem.
Kuře osolit vně i uvnitř, kuře potřít máslem.
Do dutiny vložit petržel a kousek másla.
Nohy přivázat k tělu kuřete.
Vybrat takový pekáč, aby ho kuře téměř vyplnilo.
Do pekáče dát máslo, vložit do trouby rozehřáté na 170°C.
Když se máslo rozehřeje, položit do pekáče kolečka cibule a na cibuli kuře prsíčky dolů.
Podlít horkou vodou, kuře polévat rozpuštěným máslem, péct 1 hodinu 20 minut.
Pekáč zakrýt alobalem, v polovině pečení kuře obrátit, na posledních 20 minut odstranit alobal.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, bramborový salát.
Víno: Rulandské bílé; Rulandské šedé.

Vytisknout

SLEPICE NA PAPRICE

1 slepice, vykostit, rozdělit na logické díly
vývar na podlití
50 g špeku, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
2 lžičky mleté papriky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl kysané smetany
pepř
sůl

V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit slepici, vařit 20 minut.
Slepici vykostit, rozdělit na díly.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, díly slepice, smažit 4 minuty z každé strany, maso vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat papriku, rajčata, zředit vývarem, promíchat.
Přidat porce masa i se šťávou, kterou pustilo, dusit, až je maso měkké, případně podlévat vývarem.
Sundat kastrol z plotny, maso vyndat na talíř, do hrnce přidat smetanu, promíchat, dochutit pepřem, solí, vrátit maso.
Příloha: kynutý knedlík, houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

DUŠENÁ HOLOUBATA NA VÍNĚ

4 holoubata
0,5 l drůbežího vývaru
40 g špeku, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
1 malá cibule, drobně nakrájet
1 malá mrkev, drobně nakrájet
1 malá petržel, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
2 zrnka nového koření
5 zrnek pepře
1 bokový listopad
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2 dcl bílého vína
1 lžička citrónové šťávy
proužek citrónové kůry
špetka cukru
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 4 minuty.
Přidat mouku, promíchat, zředit vínem, zredukovat, přidat vývar koření, citrónovou kůru, citrónovou šťávu, cukr, promíchat, dusit.
Když je zelenina měkká, přidat holoubata, dusit doměkka.
Holoubata přendat na talíř, omáčku scedit do dalšího kastrolu, dochutit pepřem, solí.
Holoubat přidat do omáčky.
Příloha: rýže.
Víno: Sauvignon.

Vytisknout

KUŘE NA PAPRICE

1 kuře, vykostit, rozdělit na logické díly
vývar na podlití
50 g špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
2 lžičky mleté papriky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl kysané smetany
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, díly kuřete, smažit 4 minuty z každé strany, maso vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat papriku, zředit vývarem, promíchat.
Přidat porce masa i se šťávou, kterou pustilo, dusit, až je maso měkké, podle potřeby podlévat vývarem.
Sundat kastrol z plotny, maso vyndat na talíř, do kastrolu přidat smetanu, promíchat, dochutit pepřem, solí, vrátit maso.
Příloha: kynutý knedlík, houskové knedlíčky, rýže
Víno: Sauvignon, Bzenecká lipka.

Doporučujeme