• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GALANTINA Z KUŘETE

1 větší kuře

Fáš
250 g mletého bůčku
250 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
150 g hlaviček žampiónů, nakrájet na širší plátky
50 g drůbežích jater, nakrájet na kostičky
2 žloutky
100 ml smetany
1 dcl bílého vína
½ dcl koňaku
½ lžičky muškátového květu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 lžičky práškové želatiny
1 lžíce másla
pepř
sůl
silný alobal
folie na vaření

V pánvi rozehřát máslo, přidat žampióny, játra, krátce osmažit.
Do mísy dát mletý bůček, žloutky, smetany, víno, koňak, muškátový květ, pepř, sůl, promíchat.
Přidat anglickou slaninu, žampióny, játra, zelenou petržel, promíchat.
Kuře vykostit, prsa proříznout a otevřít.
Na stůl položit alobal, na alobal folii na vaření, na folie rozložit vykostěné kuře kůží dolů, překrýt další fólií a maso naklepat, vrchní fólii odstranit.
Maso opepřit, osolit, posypat želatinou, do středu kuřete rovnoměrně navrstvit fáš, maso s pomocí folie a alobalu zabalit. Pevně utáhnout válec ve fólii a alobalu, na koncích pevně uzavřít.
Válec vložit do pekáče, zalít do 1/3 vodou, dát do trouby rozehřáté na 160°C a péct 1 hodinu a 45 minut.
Po vyjmutí z trouby válec s galantinou vložit do studené vody, částečně zchladit, vyndat na talíř, nechat vychladnout, dát na 12 hodin do ledničky. 

Vytisknout

GRILOVANÁ KUŘECÍ STEHNA

8 kuřecích stehen
sůl

Marináda
10 stroužků česneku, rozmačkat
2 lžičky chilli
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
½ dcl rostlinného oleje (ne olivový)
4 lžičky sušené bazalky
Suroviny na marinádu dát do mísy, smíchat.
Do marinády přidat maso, promíchat, mísu zakrýt, nechat 4 hodiny marinovat.
Marinádu z masa setřít zpět do mísy.
Maso osolit, grilovat celkem 20 minut, občas potřít marinádou.

Vytisknout

JEDNODUCHÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI

šťáva, která zůstala v pekáči po upečení krocana
3 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
4 zrnka pepře
pepř
sůl

Pekáč se šťávou po upečení krocana postavit na sporák, rozpustit usazeniny, scedit do kastrolu, odebrat z povrchu tuk. Tuk dát do kastrolku.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 3 lžíce z odebraného tuku, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu z pekáče.
Přidat celý pepř.
Vařit 30 minut, scedit, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

KACHNÍ PRSA

4 poloviny kachních prsou
bílý pepř
sůl

Kachní prsa opepřit, osolit.
Kachní prsa položit na velkou studenou pánev, nebo malý pekáč kůží dolů, když pustí prsa tuk, otočit a osmažit z druhé strany.
Prsa otočit kůží dolů a vložit pánev nebo pekáč do trouby rozehřáté na 190°C.
Péct odkryté 10 minut.
Prsa přendat na teplý talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 5 minut.
Krájet na tenké plátky.
Víno: Cabernet Sauvignon, rosé, pozdní sběr.

Vytisknout

ZESÍLENÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI

šťáva, která zůstala v pekáči po upečení krocana
3 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1 kousek celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
1 stroužek česneku
2 bobkové listy
6 zrnek pepře
pepř
sůl

Pekáč se šťávou po upečení krocana postavit na sporák, rozpustit usazeniny, scedit do kastrolu, odebrat z povrchu tuk. Tuk dát do kastrolku.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 3 lžíce z odebraného tuku, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu z pekáče.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, bobkový list, celý pepř
Vařit 30 minut, scedit, dochutit pepřem, solí.

Doporučujeme