• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SILNÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI

šťáva, která zůstala v pekáči po upečení krocana
3 lžíce hladké mouky
0,8 l drůbežího vývaru
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
droby z krocana
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1 kousek celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 lžička sušené šalvěje
6 zrnek pepře
pepř
sůl

Pekáč se šťávou po upečení krocana postavit na sporák, rozpustit usazeniny, scedit do kastrolu, odebrat z povrchu tuk. Tuk dát do kastrolku.
Droby 2 minuty blanšírovat (vložit na 2 minuty do vařící vody).
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 3 lžíce z odebraného tuku, 1 minutu míchat, zředit vínem a následně vývarem, přidat scezenou šťávu z pekáče.
Přidat droby, mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, bobkový list, celý pepř, šalvěj.
Vařit 40 minut, scedit, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

JEDNODUCHÝ PEČENÝ KROCAN

1 krocan, 4,5 kg
0,6 l drůbežího vývaru
120 g másla
šťáva z 1 citrónu
kůra z 1 citrónu, drobně nastrouhat
½ citrónu
1 lžíce sušeného tymiánu
2 cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku, oloupat
pepř
sůl

Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Předehřát troubu na 210°C.
V menším kastrolu rozehřát máslo,
V kastrolku rozehřát máslo, přidat lžičku tymiánu, kůru a šťávu z citrónu, promíchat, dát stranou.
Krocana uvnitř opepřit a osolit, do dutiny vložit ½ polovinu citrónu, nakrájené cibule, stroužky česneku.
Vně krocana potřít máslovou směsí, opepřit, osolit.
Krocana položit do přiměřeného pekáče hrudníkem dolů na podsunutá křídla, podlít vývarem.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu v troubě na 180°C, krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 15 minut.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana z pekáče, položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 20 minut, pak porcovat.
Příloha: kaše.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

Vytisknout

PEČENÝ KROCAN

1 krocan 5,5 - 6 kg

Nálev
2 lžíce soli
1 lžíce hnědého cukru
4 l zeleninového vývaru
1 lžíci zrnek pepře
½ lžíce zrnek nového koření
½ lžíce strouhaného zázvoru
3 l ledové vody s kousky ledu

1 červené jablko, hrubě nakrájet, odstranit jádra
1 celá skořice
1 cibule, hrubě nakrájet
3 dcl drůbežího vývaru
1 citrón, nakrájet na měsíčky
1 pomeranč, nakrájet na měsíčky
1 cibule, hrubě nakrájet
2 lžičky rozmarýnu
2 lžičky šalvěje
2 lžičky provensálského koření
rostlinný olej (ne olivový)

Omáčka
1,5 l drůbežího vývaru
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Den před pečením krocana vložit do hrnce sůl, cukr, zeleninový vývar, pepř, nové koření, zázvor. Vařit 5 minut, nechat vychladnout, dát do ledničky vychladit.
Druhý den vložit krocana hrudníkem dolů do velkého kastrolu s vývarem, doplnit studenou vodou, aby byl krocan ponořený a nechat marinovat 6 hodin.
Rozehřát troubu na maximum 250 - 260°C, mřížku dát na nejspodnější úroveň v troubě.
Do kastrolku dát skořici, nakrájené jablko, cibuli, zalít přiměřeným množstvím zeleninového vývaru, vařit 5 minut, scedit, dát stranou.
Vyndat krocana z nálevu, osušit, nálev vylít.
Vně i uvnitř hojně potřít krocana olejem, posypat rozmarýnem, šalvějí, provensálským kořením, osolit.
Do dutiny vložit, nakrájený pomeranč, citrón.
Stehna obalit alobalem, krocana položit do pekáče hrudníkem dolů, křídla zastrčit pod prsa.
Pekáč s krocanem dát do trouby a při maximální teplotě 250 – 260°C péct 20 minut.
Pekáč vyndat z trouby, vyndat krocana, do pekáče nalít 0,2 l drůbežího vývaru, přidat vývar z jablka, skořice, cibule, ve vývaru rozpustit všechny připáleniny, krocana do pekáče položit na hřbet. (Pokud je trouba v poměru ke krocanovi malé, pak krocana zakrýt dvojitým alobalem.)
Teplotu v troubě snížit na 200°C a dát pekáč s krocanem do trouby a péct 50 minut, přidat 2 dcl drůbežího vývaru.
Krocana otočit hrudníkem dolů, péct 1 hodinu.
Pak krocana otočit znovu na hřbet, odstranit alobal z běhů a péct 30 minut.
V průběhu pečení občas krocana přelévat vypečenou šťávou.
Celková doba pečení krocana této váhy bude 2 hodiny 30 minut až 3 hodiny.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Pečeného krocana položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 30 minut před porcováním.

Omáčka
Ve větším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit drůbežím vývarem, přidat scezený výpek z pekáče, promíchat, provařit 30 minut, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

Vytisknout

ZÁKLADNÍ PEČENÝ KROCAN

1 krocan 6,5 kg
1 svazek celerové natě, hrubě nakrájet
4 mrkve, hrubě nakrájet
4 cibule, hrubě nakrájet
2 hlavy fenyklu, hrubě nakrájet
2 pórky, bílá část, nakrájet na plátky
1 pomeranč, nakrájet na plátky
2 lžíce sušené bazalky
pepř
sůl
Na přelévání krocana
1 dcl jablečného džusu
2 dcl bílého vína
2 dcl pomerančového džudu
0,5 dcl citrónové šťávy
2 lžíce sójové omáčky
Všechny suroviny vložit do misky, promíchat.

Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Do pekáče, který pojme celého krocana, nasypat celer, mrkev, cibuli.
Krocana vně i uvnitř opepřit, osolit.
V míse smíchat fenykl, pórek, pomeranč, bazalku, směsí naplnit dutinu krocana.
Krocana položit do pekáče na zeleninu, hrudníkem dolů, křídla podsunout pod prsa.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 30 minut, každých 10 minut přelévat směsí ovocných šťáv, vína a sójové omáčky.
Krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 30 minut.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 30 minut ležet, pak porcovat.
Šťávu z pekáče scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kaše.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Vytisknout

GORDON BLUE - KRŮTA SE SÝROVOU OMÁČKOU

4 krůtí řízky
4 plátky šunky
4 plátky eidamu
8 dcl drůbeží vývar
2 x ½ petržele
2 x ½ mrkve
2 stroužky česneku
½ cibule
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
8 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl

Řízky rozklepat, opepřit, málo osolit.
Na maso položit plátek šunky, plátek sýra, posypat petrželí, zabalit.
Na pánvi rozehřát máslo, závitky osmažit ze všech stran.
Maso dát do pekáče, podlít vývarem – 3 dcl, přidat 1 lžičku másla, ½ mrkve, ½ petržele 4 zrnka celého pepře
Dát do trouby rozehřáté na 220°C na 15 minut, snížit teplotu na 190°C, péct 15 minut.

Bešamel ochucený:
Do kastrolu přidat mouku, krátce opražit, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, pak zbytkem vývaru.
Přidat petržel, mrkev, pepř, česnek, cibuli, celý pepř, vařit 45 minut.

Sýrová omáčka s houbami
½ l bešamelu
2 trojúhelníčky taveného sýra
200 g nivy, nastrouhat
200 g hlaviček žampiónů, oloupat (nebo jiných tvrdých hub), nakrájet na silnější plátky, pokud jsou, tak přidat kousky lišek
1/ lžičky tymiánu
2 lžíce másla

Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat houby, osmažit, opepřit, osolit.
Do bešamelu vmíchat sýry, houby, tymián, zahřívat, nevařit.
Vmíchat scezený výpek z pekáče, 1 lžíci másla.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Doporučujeme