• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘECÍ ROLÁDA

1 kuře, vykostit
300 g kuřecích jater, nakrájet na kostičky
1 dcl mléka
150 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
1 cibule, drobně nakrájet
1 menší cibule, hrubě nakrájet
1 dcl bílého vína
2 lžíce másla
2 starší housky, nakrájet na kostičky
2 žloutky
2 bílky, vyšlehat tuhý sníh
1 menší mrkev, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1 stroužek česneku
1 lžička šalvěje
1 lžička tymiánu
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl
alobal, dostatečně velký, aby do něho bylo možné zabalit roládu

Alobal potřít máslem, posypat pepřem, polovinou šalvěje, polovinou tymiánu.
Na alobal rozložit kuře, prsa seříznout tak, aby zaplnila prázdná místa, popepřit, posolit.
Kostky housky dát do mísy, zalít mlékem.
Na pánvi rozpustit část másla, přidat žampióny, nechat ležet půl minuty, přidat drobně krájenou cibuli, smažit 2 minuty, míchat, játra, smažit, až se játra zatáhnou.
Směs přidat do mísy k housce, přidat žloutky, promíchat, přidat zbylý tymián, šalvěj, osolit opepřit, vmíchat sníh.
Směs rozprostřít na maso, s pomocí alobalu roládu srolovat, alobal kolem rolády pevně zavinout a na koncích pevně uzavřít.
Do pekáče vložit mřížku, přidat 3 dcl vody, mrkev, petržel, hrubě krájenou cibuli, česnek, celý pepř, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct 50 – 60 minut.
Hotovou roládu položit na talíř, nechat 10 minut zabalené.
Šťávu z pekáče scedit do menšího kastrolu, mírně zredukovat, sundat z plotny, vmíchat zbylé máslo, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Rulandské bílé, kabinet; Ryzlink vlašský, kabinet. 

Vytisknout

PEČENÁ HUSA NA GROBSKÝ ZPŮSOB

1 husa 3,5 kg
2 jablka
mléko na opláchnutí soli

Husu nasolit vně i uvnitř, nechat 12 hodin ležet.
Husu opláchnout od soli mlékem.
Do dutiny vložit jablka.
Husu položit na pekáč, prsa dolů, mírně podlít vodou.
Péct odkryté v troubě  předehřáté na 170°C 2,5 hodiny.
V první polovině doby pečení husu propíchat vidličkou, odebírat vypečené sádlo.
V polovině pečení, husu obrátit.
V průběhu pečení husu polévat výpekem.
Příloha: lokše, červené zelí.
Víno: Modrý Portugal, pozdní sběr.

Lokše
1 kg brambor
30 dkg hladké mouky
trochu mléka
sůl

Brambory uvařit ve slupce a nechat ve slupce 12 hodin.
Brambory oloupat, dát do mísy, nastrouhat, přidat mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto, případně zředit mlékem.
Z těsta oddělit části, ty vyválet placky vysoké ½ cm, péct nasucho.
Mouku, která zůstane na pánvi po předchozím pečení, odstranit.
Hotové lokše potřít husím sádlem nebo rozehřátým máslem, skládat na sebe a přikrýt alobalem, aby zůstaly vláčné.

Červené zelí na víně
1 menší hlávka červeného zelí, nakrájet na nudličky
2 lžíce vepřového sádla 
1 cibule, drobně nakrájet
4 dl červeného vína
½  dl octa (vinného, je lepší, ale není podmínkou)
2 lžíce rybízové marmelády
2 dcl vody
½ lžíce cukru
sůl

1 V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit, až začne mírně zlátnout.
2. Přidat zelí, vodu, cukr, odkryté dusit 10 minut, přikrýt a dusit do měkka, případně podlévat vodou.
3. Když je zelí téměř měkké přidat marmeládu, víno a odkryté úplně zredukovat.
4. Ochutit octem, solí, případně ještě cukrem.
Vhodné k pečené huse nebo kachně.

Vytisknout

KUŘE NA PAPRICE NA MAĎARSKÝ ZPŮSOB

1 kuře, rozdělit na logické díly
0,5 l drůbežího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
½ klasické světlezelené papriky (ne barevné atrapy bez chuti), drobně nakrájet
2 lžíce kysané smetany
1 lžíce másla
1 lžíce mleté papriky
3 lžíce stolního oleje na smažení
1 lžíce másla
1 hrst zelené papriky, drobně nakrájet
pepř
sůl

Vložka
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 světlezelená paprika (ne barevná atrapa bez chuti), nakrájet na proužky
100 g sušené šunky, nakrájet na proužky
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat papriky, šunku, rajčata, prohřát 1 minutu, míchat.

Jíška
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla

V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit vývarem, vařit mírným varem.
Díly kuře opepřit, osolit.
V kastrolu rozehřát olej, 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mletou papriku, promíchat, přidat trochu vývaru.
Přidat kuře, česnek, ½ papriky, 1 rajče, promíchat, přidat zředěnou jíšku, dusit, až maso změkne.
Odstavit z plotny, vmíchat smetanu, přidat vložku, promíchat, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: noky, halušky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

PALAČINKY PLNĚNÉ KUŘETEM NA PAPRICE

1 kuře, rozdělit na logické díly
4 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sladké papriky
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na kostičky
1 světlezelená paprika, nakrájet na kostičky
1 čerstvá chilli paprička, drobně nakrájet
4 dcl zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit dožluta, míchat.
Přidat mletou papriku, promíchat, přidat vývar, promíchat.
Přidat kuře, rajčata, papriku, pepř, sůl, dusit 40 minut, až je maso měkké.
Vyjmout maso, vykostit, nakrájet na menší kousky.
Vrátit maso do kastrolu, provařit.
Odstavit z plotny, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.

Palačinky
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
2 hrnky mléka
1/3 hrnek minerální vody
sůl
olej na smažení

Palačinky
V míse rozšlehat dohladka mouku, vejce, mléko, minerální vodu, sůl.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřát olej a usmažit 4 palačinky.
Palačinky naplnit kuřetem na paprice, vytvořit balíčky.
Pekáč vytřít olejem, naskládat balíčky, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, zapékat 4 minuty. 

Vytisknout

NADÍVANÁ KUŘECÍ STEHNA

4 kuřecí stehna
alobal na zabalení stehen

Nádivka
4 housky
50 g másla
4 lžíce mléka
máslo na potření alobalu
50 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
2 vajíčka
2 lžíce mandlí, povařit, nakrájet
½ hrsti zelené petržele, drobně nakrájet
špetka muškátového květu
pepř
sůl
Všechny surovina dát do mísy, promíchat, opepřit, osolit.

Vykostit horní část stehna, naklepat, kuřecí stehna opepřit, osolit.
Alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí.
Na alobal položit kuřecí stehno, naplnit náplní, maso uzavřít, celé kuřecí stehno zabalit do alobalu.
Kuřecí stehna vložit do pekáče, podlít drůbežím vývarem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 30 minut, občas podlít vývarem.
Kuřecí stehna rozbalit, zvýšit teplotu v troubě na 190°C, péct 10 minut.
Příloha: vařená rýže se žampióny.
Víno: Rulandské bílé, kabinet; Rulandské šedé, kabinet.

Doporučujeme