• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘE DUŠENÉ V ZELENINĚ

1 kuře, vykostit, rozdělit na porce
2 cibule, nakrájet na kolečka
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, hrubě nakrájet
2 papriky, nakrájet na proužky
1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
3 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
2 lžíce sádla
drůbeží vývar na podlití
5 zrnek pepře
1 bobkový list
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát sádlo, přidat porce kuřete, smažit na každé straně 4 minuty.
Porce vyjmout, položit na talíř.
Do kastrolu dát cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat papriky, smažit 2 minuty, přidat rajčata, celý pepř, bokový list, sůl, porce kuřete, dusit 25 minut, nebo až jde maso od kosti.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, rýže.
Víno: Sauvignon.

Vytisknout

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH SE SMETANOU

1 kuře, vykostit rozdělit na porce
drůbeží vývar na podlití
300 g čerstvých hub, nakrájet na silnější plátky
1 kelímek smetany na šlehání
1 dcl bílého vína
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Porce kuřete opepřit osolit.
V kastrolu rozehřát sádlo, porce kuřete prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat máslo, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit bez míchání 2 minuty, aby nepustily příliš vody, kastrolem občas zatřást.
Houby opepřit, osolit, promíchat, přidat víno, nechat zredukovat na 1/3.
Přidat mouku, promíchat, přidat vývar, promíchat
Přidat porce kuřete, dusit do měkka, podle potřeby podlévat horkým vývarem.
Kastrol odstavit z plotny, maso vyjmout, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: rýže.
Víno: Rulandské šedé.

Vytisknout

ZÁKLADNÍ RAJČATOVÁ SALSA

  • ½  kg zralých oloupaných rajčat, nakrájet na malé kousky
  • 1/3 hrnku červené cibule, drobně nakrájet
  • 4 čerstvé feferonky
  • ¼  hrnku petrželky
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat a nechat při pokojové teplotě 30 minut. K masu.

Vytisknout

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH

1 kuře, vykostit, rozdělit na porce
drůbeží vývar na podlití
300 g čerstvých hub, nakrájet na silnější plátky
1 dcl bílého vína
1 cibule, drobně nakrájet
3 lžíce stolního oleje
2 lžíce másla
malá hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Porce kuřete opepřit osolit.
V kastrolu rozehřát olej, porce kuřete prudce osmažit, vyndat na talíř, olej vylít, kastrol vytřít ubrouskem.
Do kastrolu přidat máslo, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit bez míchání 2 minuty, aby nepustily příliš vody, kastrolem občas zatřást.
Houby opepřit, osolit, promíchat, přidat víno, nechat zredukovat na 1/3.
Přidat porce kuřete, podlít, dusit do měkka. V tlakovém hrnci 20 minut.
Příloha: rýže
Prezentace: porce kuřete naskládat na mísu, přelít šťávou s houbami, posypat zelenou petrželkou
Víno: Bzenecká lipka, Rulandské bílé.

Vytisknout

KUŘECÍ PICCATA A HOUBY

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ lžička soli
  • 1 lžičky papriky
  • 2 lžíce másla
  • 250 g hřibovitých hub nebo žampionů, nakrájet na plátky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 dcl kuřecího vývaru
  • 1 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička maizeny
  • 1 lžíce zelené petrželky, drobně nakrájet
  • bílý pepř mletý
  • sůl

1. V misce smíchat, mouku, sůl a papriku.
2. Kuřecí prsa položit mezi fólie, rozklepat na tloušťku cca 0,5 cm.
3. Maso obalit ve směsi mouky, soli, papriky
4. Ve velké pánvi s pokličkou, nebo v kastrolu rozpustit máslo, přidat maso, smažit na každé straně1 minutu.  
5. K osmaženému masu přidat cibuli, smažit cca 2 minuty, přidat houby, bílé víno, dusit 8 minut.
6. Maso otočit, přidat vývar, citrónovou šťávu, dusit 8 minut.
7. Ochutit pepřem, solí.
Příloha: rýže, bílé pečivo
Víno: Müller Thurgau, Rulandské šedé, ale i Neuburgské, vše pozdní sběr.

Doporučujeme