• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRŮTÍ PRSA S KUSKUSEM A MEDEM

krůtí prsa s kůží
2 lžíce másla
2 lžíce stolního oleje
1 lžička tymiánu
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

Směs na potření
1 lžíce plnotučné hořčice
¼ lžičky mletého chilli
1 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce medu

Maso osolit, opepřit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje přidat krůtí prsa kůží dolů, osmažit 2 minuty.
Prsa otočit smažit 1 minutu.
Pekáč vytřít máslem, posypat pepřem, solí, vložit krůtí prsa kůží nahoru, podlít vínem, přidat tymián, pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct zakryté 10 minut.
Krůtí prsa otočit kůží dolů, péct 10 minut.
V troubě ostrým nožem udělat do krůtích prsou příčné souběžné hlubší zářezy, vzdálené cca 2 cm, stranu se zářezy potřít směsí, péct odkryté 5 minut.
Víno: Chardonnay, kabinet.

Kuskus
200 g kuskusu
dvojnásobné objemové množství horkého ochuceného masového vývaru
1 lžíce másla
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Kuskus dát do mísy, zalít horkým vývarem, těsně zakrýt alobalem, nechat stát 20 minut.
Vmíchat máslo, zelenou petržel.

Dip
150 g kysané smetany
1 lžička pomerančové marmelády
¼ lžičky mletého chilli

Vytisknout

RAGÚ Z KUŘETE

1 kuře s drůbky
4 dcl drůbežího vývaru
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 menší cibule
1 petržel, nakrájet na větší kostičky
kousek celeru, nakrájet na větší kostičky
½ květáku, vykrojit košťál, rozebrat na růžičky
3 lžíce sterilovaného hrášku
1 žloutek
150 g smetany ke šlehání
200 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
5 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl

Do kastrolu dát 1,5 l osolené vody, přivést k varu, vložit kuře, drůbky kromě jater, sbírat pěnu.
Přidat celou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, vařit 40 minut, odstavit z plotny, nechat ve vývaru vychladnout. Vývar scedit, kuře vykostit.
Maso z kuřete, srdce, žaludek nakrájet na větší kostičky.
V kastrole krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zamíchat, zředit vývarem, vařit 40 minut, případně ředit dalším vývarem.
Na pánev dát 1 lžíci másla, 2 minuty smažit krájenou mrkev, petržel, celer, přendat do kastrolu s vařící vodou, přidat růžičky květáku, vařit odkryté, až zelenina změkne.
V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, osmažit játra, vyndat, nakrájet na kostičky.
Do provařené zředěné jíšky přidat nakrájené maso, drůbky, vařenou zeleninu, hrášek provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně rozmíchat vajíčko, vmíchat k ragú, nevařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr

Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl

Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.

Vytisknout

DRŮBEŽÍ SALÁT

500 g vařeného nebo pečeného drůbežího masa, nakrájet na kostičky
60 g mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
60 g celeru, uvařit, nakrájet na kostičky
60 g sterilovaného hrášku
60 g jablek, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na kostičky
2 vejce, uvařit, nakrájet na kostičky
2 sladkokyselé okurky, nakrájet na kostičky
80 g majonézy
80 g bílého jogurtu
1 lžíce citrónové šťávy
špetka cukru
bílý pepř
sůl

Všechny suroviny promíchat v míse, dochutit pepřem, solí, dát vychladit.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Chardonnay.

Vytisknout

SALÁT Z KACHNY NEBO HUSY

400 g masa pečené kachny nebo husy bez kůže, nakrájet na kostičky
40 g celeru, uvařit, nakrájet na kostičky
40 g jablek, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na kostičky
150 g ementálu, nakrájet na kostičky
80 g majonézy
80 g bílého jogurtu
1 lžíce citrónové šťávy
špetka cukru
bílý pepř
sůl

Všechny suroviny dát do mísy, promíchat, dát vychladit.
Příloha: černý nebo slunečnicový chleba.
Víno: Zweigeltrebe, růžové.

Vytisknout

PEČENÁ KACHNA NA DIVOKO

1 kachna, odkrojit konce křídel
50 g špeku
1 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na kolečka
0,5 l drůbežího vývaru
1 bobkový listy
4 zrnka jalovce, rozdrtit
pepř
sůl

Kachnu potřít drceným jalovcem vně i uvnitř, vně i uvnitř opepřit, osolit.
V pekáči rozpustit sádlo, přidat špek, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Obsah pánve přendat do pekáče, kachnu položit do pekáče na prsa, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, ale jen pod kůži, aby se uvolnilo sádlo.
Z pekáče pak sádlo odebrat, kachnu podlít malou částí horkého vývaru, přidat bobkový list.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Příloha: rýže, noky.
Víno: Frankovka, Rulandské modré.

Omáčka
konce křídel, případně drůbky, pokud u kachny byly
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
2 dcl bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
4 zrnka celého pepře
2 zrnka jalovce
1 bobkový list
pepř
sůl

Zatímco se kachna peče, opražit v kastrolu krátce mouku. Přidat máslo, 1 minutu smažit, míchat. Zředit vínem, míchat, ihned přidat zbytek vývaru a zředit.
Přidat ostatní suroviny, vařit 30 minut, případně doplňovat dalším vývarem.
Scedit do dalšího kastrolu, po upečení kachny vmíchat výpek, ale bez připálených zbytků, provařit, dochutit pepřem, solí.
Znovu přecedit.

Doporučujeme