• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OMÁČKA S HOUBAMI KE KROCANU

1 l horké vody
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
krk, srdce, žaludek z balíčku drůbků + konce křídel
1 střední mrkev, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
střední stonek celere, nakrájet na tenké plátky
1 játra z balíčku drůbků
2 lžíce vypečeného tuku
2 lžíce mouky
1 ½ lžíce másla
25 dkg hub
1 bobkový list
5 zrnek pepře
½ lžičky soli
pepř

Do pekáče položit mřížku, na mřížku položit drůbky, konce křídel, pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, opékat 10 minut.
Mřížku z pekáče odstranit, drůbky podlít 1 l horké vody, přidat pepř, sůl, vařit na plotně 10 minut.
Celý obsah pekáče přelít do kastrolu.
Do menšího kastrolu dát mouku, krátce opražit, přidat vypečený tuk, 1 minutu míchat, pomalu ředit tekutinou z kastrolu, dobře míchat metlou, aby nevznikly hrudky. Takto zředěnou jíšku nalít do kastrolu k drůbkům.
Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat mrkev, smažit 2 minuty, přidat celer, cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Osmaženou zeleninu přidat do kastrolu k drůbkům, přidat bobkový list, celý pepř, vařit pomalým varem 45 minut, míchat, přidat játra a vařit ještě 15 minut. Mělo by zůstat 8 dcl vývaru.
Maso z drůbků vyndat z kastrolu, drobně nakrájet a játra propasírovat, dát stranou.
V pánvi rozpustit zbytek másla, přidat nakrájené houby a smažit 3 minuty, opepřit, osolit, dát stranou.
Vyjmout pečeného krocana z pekáče.
Pekáč postavit na plotnu, do pekáče nalít 2 dcl bílého vína, výpek provařit, mícháním škrabkou rozpustit usazeniny, slít obsah pekáče do kastrolu s provařenou jíškou.
Odstranit bobkový list, celý pepř, obsah kastrolu rozmixovat. 
Do rozmixované omáčky přidat nakrájené maso, osmažené houby a propasírovaná játra, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.

Dodatečné suroviny do omáčky:
několik lžic vína nebo brandy, pak je třeba omáčku provařit
½ kelímku smetany ke šlehání

Vytisknout

KRŮTÍ NUDLIČKY S HOUBAMI A SMETANOVOU OMÁČKOU S RAJČATY

1 kg krůtí kýty, nakrájet na špalíčky 0,5 x 5 cm
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat (rajčata kvalitní, ne supermarketový obarvený polystyren, jinak použít italská konzervovaná rajčata)
0,5 l masového vývaru
1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
šťáva z ½ citrónu
1 lžička tymiánu
2 lžíce velmi drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
1½  lžíce másla
rostlinný olej na smažení (ne olivový olej)

Rozehřát pánev, přidat nakrájené žampióny, nechat ½ minuty, jen mírně promíchat, přidat máslo, sůl, pepř, smažit 5 minut, míchat.
Ve větší pánvi hodně rozehřát 3 lžíce oleje, maso přidávat po malých částech, každou část smažit 1,5 minuty, míchat. Maso dát do sítka okapat. Před každou částí masa přidat trochu oleje a ten dobře rozehřát.
Ve větším kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat rajčata, protlak, tymián, pepř, sůl, na mírném ohni míchat, vydusit šťávu z rajčat, míchat.
Přidat smažené žampióny, vývar, zredukovat o ¼, přidat maso, kysanou smetanu, promíchat, prohřát, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže se vmíchanou zelenou petrželí.
Prezentace: na třetinu oválného talíře položit porci rýže, na zbylé dvě třetiny masovou směs s omáčkou.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

SMAŽENÁ KUŘECÍ PRSA – základní postup

2 kuřecí prsa s kůží
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje (ne olivový olej)
½ lžíce másla
1 dcl bílého dezertního vína (Metropol), když není, tak bílé víno (Pálava, Müller Thurgau)
1 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce másla
bílý pepř   
sůl

Kuřecí prsa opepřit, osolit.
Na rozehřátou pánev (elektrický sporák 6) dát olej, máslo, když se máslo rozpustí, přidat kuřecí prsa kůží dolů.
Snížit teplotu na 4 (elektrický sporák).
Smažit 6 minut na každé straně.
Občas pánev na plotně naklonit, aby se maso sesunulo ke kraji a svojí hranou se opřelo o okraj pánve a tato část prsou se také osmažila.

Deglazování
Přidat víno, vařit, dokud se víno téměř nezredukuje (nevyvaří), prsa ve víně často obracet.
Když se víno téměř zredukuje, položit maso kůží nahoru, přidat drůbeží vývar a ten nechat téměř vyvařit.
Občas s masem po pánvi posouvat, ale neotáčet, maso musí být kůží stále nahoru, aby nezvlhla.
Maso dát na předehřátý talíř, přelít výpekem, nechat ležet 5 minut.

Vytisknout

PÁLIVÉ KUŘE S JOGURTEM

1,5 kg kuřecí stehen, vykostit, maso nakrájet na kostky 4 cm
0,5 l drůbežího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce citrónové šťávy
rostlinný olej na smažení (ne olivový)
bílý jogurt na zakrytí naloženého masa
pepř
sůl

Směs koření
2 lžičky zázvoru
½ lžičky drceného koriandru
1 lžička chilli
1 lžička cuminu
½ lžičky drceného kmínu
¼ lžičky skořice
Všechny suroviny dát do misky, promíchat.

Maso dát do menšího hrnce, opepřit, osolit, promíchat.
Maso posypat kořením, promíchat, přidat citrónovou šťávu, česnek, cibuli, promíchat.
Maso zalít bílým jogurtem tak, aby maso bylo zcela zakryté.
Vložit do lednice, marinovat 12 – 48 hodin. Při delším marinování kontrolovat, zda je maso zcela zakryté.
Maso vyndat z lednice, z povrchu masa odstranit jogurt, není třeba přehnaně důsledně.
Ve větším kastrolu rozehřát 2 lžíce oleje, přidat maso, prudce osmažit.
Zalít maso do ¾ horkým vývarem, při mírné teplotě dusit 20 - 25 minut, míchat, podle potřeby dolít vývar.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘE S NÁDIVKOU Z FAZOLÍ

1 kuře
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
5 zrnek celého pepře
2 bobkové listy
½ lžíce másla, na potření kuřete
½ lžíce másla, do omáčky
mletá paprika
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Kuře uvnitř opepřit, osolit, naplnit nádivkou, kuře uzavřít malým citrónem.
Na povrchu kuře opepřit, posypat mletou paprikou, potřít změklým máslem.
Na dno pekáče položit mřížku, přidat 1 dcl bílého vína, 4 dcl vody, na mřížku položit kuře, pekáč zakrýt, dát do předehřáté trouby 180°C na 60 hodinu.
Pekáč odkrýt a péct ještě 30 minut.
Po upečení kuře přendat na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 15 minut.
Nádivku vyndat, upravit na mísu, přelít trochou šťávy, posypat zelenou petrželí.
Šťávu z pekáče scedit do menšího kastrolu, provařit, odstavit z plotny, vmíchat máslo
Prezentace: kuře rozdělit na porce, porce rozložit na mísu, přelít šťávou.
Víno: Veltlínské zelené, kabinet.

Nádivka
250 g vařených fazolí
2 klobásy typu chorizo, drobně nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu
½ lžičky šalvěje
1 lžíce sušených rajčat v oleji, drobně nakrájet
rostlinný olej na smažení (ne olivový)

Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje, přidat klobásu, smažit, až pustí tuk, přidat tymián, šalvěj, cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, míchat, když zavoní, přidat rajčata, promíchat, přidat fazole, smažit 1 minutu, míchat.

Doporučujeme