• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RYBÍ FILETY V SARDELOVÉ PASTĚ

4 větší rybí filety (kapr, treska, makrela)
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
 rostlinný olej na smažení (ne olivový)

Pasta
1 lžíce sardelové pasty
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
1 lžička sladké mleté papriky
½ lžičky cukru
1 lžička octa

Suroviny na pastu dát do mísy, promíchat.
Pastou potřít osušené rybí filety, nechat 10 minut ležet.
Na pánvi dobře rozehřát větší množství oleje, filety osmažit z obou stran, 2 minuty z každé strany.

Lehký bramborový salát
12 brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, nakrájet na plátky
3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
2 jarní cibulky, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do mísy dát plátky brambor, opepřit, osolit, přidat vejce, cibulku, lehce promíchat.
Zalít zálivkou.

Zálivka na salát
4 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky mletého pepře
¼ lžičky soli
Suroviny dát do mísy, prošlehat.

Příloha: lehký bramborový salát.
Víno: Rulandské modré.

KAPR S KŘENOVOU OMÁČKOU

1 kapr, nakrájet na podkovy, opepřit, osolit, posypat kmínem
1 lžíce sádla
1 citrón, nakrájet na osminky
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit rybu, dát stranou.

Brambory
12 středních brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
5 dkg tučné anglické slaniny, drobně nakrájet
½ lžičky kmínu
Na pánvi rozehřát anglickou slaninu, přidat brambory, kmín, brambory osmažit.

Křenová omáčka
200 ml rybího vývaru (nebo zeleninového)
200 g drobně strouhaného křenu
3 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 větší cibule, drobně nakrájet
120 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, když začne mírně žloutnout, přidat vývar, vařit, až cibule změkne, rozmixovat.
Přidat smetanu, mírně zredukovat, přidat 2 lžíce zelené petržele, odstavit z plotny, vmíchat křen.
Dochutit pepřem solí.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci ryby, na rybu dílek citrónu, na polovinu talíře položit porci brambor. Část ryby přelít dostatečným množstvím omáčky. Brambory posypat zelenou petrželí.
Víno: Ryzlink rýnský, kabinet

ZÁVITEK ZE PSTRUHA S ANGLICKOU SLANINOU A BRAMBORAMI S JARNÍ CIBULKOU

4 pstruzi
8 delších plátků anglické slaniny
3 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
svazek jarní cibulky, drobně nakrájet
12 středních brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, nakrájet na plátky
8 větších plátků baklažánu, osolit, dát na 20 minut stranou
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
80 ml smetany na šlehání
šťáva z jednoho citrónu
máslo na smažení
pepř
sůl

Z plátů baklažánu odstranit vodu.
Na pánev rozehřát malé množství másla, přidat baklažán, prudce osmažit z obou stran.

Pstruzi
Z pruhů vykrojit pstruhy.
Filety opepřit, osolit, mírně pokapat citrónem, posypat zelenou petrželí, zavinout, závitek zabalit do plátku anglické slaniny, upevnit nití.
Na pánvi rozpustit část másla, přidat závitky, smažit zakryté ze všech stran, celkem 8 minut.

Brambory
Na velké pánvi rozpustit část másla, přidat cibulku, kmín, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat víno, zredukovat.
Přidat brambory, smetanu, provařit, dochutit pepřem, solí, posypat zbylou zelenou petrželí.

Prezentace: na střed talíře položit dva plátky baklažánu, na baklažán položit dva závitky, vedle položit porci brambor se  smetanou.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

ZÁVITEK ZE PSTRUHA S BRAMBORAMI S JARNÍ CIBULKOU A ŽAMPIÓNY

4 pstruzi
svazek rukoly
svazek jarní cibulky, drobně nakrájet
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
12 středních brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, nakrájet na plátky
8 větších plátků baklažánu, osolit, dát na 20 minut stranou
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
80 ml smetany na šlehání
drobně strouhaná kůra z jednoho citrónu
máslo na smažení
pepř
sůl

Z plátů baklažánu odstranit vodu.
Na pánev rozehřát malé množství másla, přidat baklažán, prudce osmažit z obou stran.

Pstruzi
Pstruhy vykostit.
Filety opepřit, osolit, posypat citrónovou kůrou, poklást lístky rukoly, zavinout, závitek upevnit nití.
Na pánvi rozpustit část másla, přidat závitky, smažit zakryté ze všech stran, celkem 8 minut.

Brambory
Na velké pánvi rozpustit část másla, přidat cibulku, kmín, žampióny, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat víno, zredukovat.
Přidat brambory, smetanu, provařit, dochutit pepřem, solí.

Prezentace: na střed talíře položit dva plátky baklažánu, na baklažán položit dva závitky, vedle položit porci brambor s houbami a smetanou, přidat čtvrtku citrónu
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ