• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PEČENÝ KRÁLÍK

Tramín

1 králík, prošpikovat
6 plátků špeku
50 g špeku na špikování
pepř
sůl

Nálev:

2 cibule, drobně nakrájet
6 stroužků česneku, drobně nakrájet
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky tymiánu
1 lžička šalvěje
½ lžičky estragonu
3 bobkové listy
2 lžíce octa
4 zrnka pepře
1 lžička soli
3 dcl vody

Nálev rozmíchat, uvařit, nechat vychladnout.
Do pekáče dát králíka, zalít nálevem, nechat přes noc odležet.
Králíka osolit, pokrýt plátky špeku.
Dát do trouby i s nálevem, péct při 220°C 15 minut, pak při 160°C cca 60 minut. Otočit, špek nechat na dně pekáče, přelévat výpekem.
Ochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, bramborová kaše.
Víno: Traímín.

KRÁLÍK NA ŠPEKU S RAJČATY

  • 1 králík, naporcovat na větší díly, opepřit, osolit, posypat hladkou moukou
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g špeku
  • ½ lžíce másla
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1/8 celer, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 1 dcl bílé vína
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka celého pepře
  • 2 zrnka jalovce, rozmačkat
  • celý česnek, hrubě nakrájet
  • 1 chilli paprička
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat špek, přidat maso, osmažit, vyndat na talíř
2. Přidat ořez, celer, mrkev, petržel, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat česnek, celý pepř, bobkový list, jalovec, chilli papričku.
3. Přidat maso, přidat víno, zredukovat.
4. Přidat vývar, rajčata, pepř, sůl, dusit v tlakovém hrnci cca 40 minut.
Víno: Irasi-Oliver.

KRÁLÍK S LAHODNOU OMÁČKOU

  • 1 králík, rozdělit na logické díly
  • 50 g špeku, na prošpikování králíka
  • 50 g špeku, drobně nakrájet, na smažení
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžička rybízového džemu
  • 2 plátky citrónu
  • ½ lžičky oregana
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 2 zrnka nového koření
  • 2 zrnka jalovce
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce másla, na jíšku
  • 1 lžíce hladké mouky, na jíšku
  • 0,75 l hovězího vývaru, na ředění jíšky
  • 1 lžíce smetany
  • pepř
  • sůl

1. Udělat jíšku, zředit polovinou vývaru, vařit 35 minut, míchat.
2. V kastrolu na špeku osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
3. Do pekáče dát alobal, na alobal dát sůl, opečenou zeleninu a všechno mimo másla, smetany, mouky, hladké mouky.
4. Navrch položit osolené maso, zalít zbytkem vývaru péct při 220°C 15 minut pak při 160°C cca 60 minut.
5. Z pekáče vyndat maso, citrón, bobkový list.
6. Do provařené jíšky přidat šťávu z pekáče včetně zeleniny, zredukovat na požadovanou hustotu, přidat lžíci smetany.
7. Ochutit pepřem, solí.
Víno: Muškát moravský.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ