1 králík bez hlavy
3/4 l masového vývaru na podlití
20 dkg špeku, polovinu nakrájet na klínky, polovinu drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
4 zrnka nového koření
4 zrnka pepře
sůl
Z králíka odseknout přední část, tuto přední část podílně rozdělit, osolit.
Hřbet a zadní běhy prošpikovat klínky špeku, osolit.
Do pekáče dát sádlo, na plotně rozehřát, přidat drobně krájený špek, cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout, míchat.
Přidat nové koření, pepř, přední i zadní část králíka, trochu podlít, dát zakryté do trouby rozehřáté na 180°C. Dusit cca 20 minut.
Odstranit vrchní díl pekáče, upéct do měkka. Maso přelévat šťávou, obrátit, podlévat, aby se nepřipálila cibule.
Kontrolovat přední část, která bude hotova dříve, vyjmout, aby se nevysušila.
Pečeného králíka vyjmout.
Šťávu podle potřeby doplnit vývarem, nebo odvařit na požadované množství.
Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Tramín.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




