• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 10 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŘECKÝ SALÁT jednoduchý

  • 3 rajčata, nakrájet na plátky
  • 1 cibule, nakrájet na plátky
  • 2 plátky sýru feta nebo balkánského sýru, nakrájet na kostky
  • 1 salátová okurka, nakrájet na plátky
  • olivový olej
  • sůl
  • olivy, podélně rozpůlit
  • provensálské koření

Všechno smíchat, posypat kořením, přidat olivový olej.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

SALÁT COBB

Salát poprvé připravil Robert Cobb, majitel restaurace Brown Derby v Los Angeles. Salát vznikl náhodně. Jednoho pozdního podzimního večera roku 1937 přišel do Cobbovy restaurace tehdy známý americký herec Sid Grauman a Robert Cobb mu chtěl připravit něco nenáročného k jídlu. Salát se stal rychle populární v Hollywoodu a následně vstoupil do obecného podvědomí.

  • ¼ římského salátu, hrubě nakrájet
  • ¼ ledového salátu, hrubě nakrájet
  • 1 malá kadeřavá čekanka, hrubě nakrájet
  • ¼ svazku potočnice, bez hrubých stonků
  • 6 plátků anglické slaniny, osmažit
  • 2 zralá avokáda, odstranit semena, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • ½ kuřecích prsou bez kůže, uvařit, nakrájet na kostky 2 cm
  • 2 rajčata, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 2 natvrdo vařená vejce, oddělit žloutek a bílek, oboje drobně nakrájet
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Zálivka

  • 1/3 hrnku červeného vinného octa,
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2/3 hrnku olivového oleje
  • ½ hrnku drobně nastrouhaného Roquefortu (niva)
  • pepř
  • sůl

1. Do misky dát ocet, hořčici, promíchat, pomalu přilévat olej a šlehat na emulzi.
2. Vmíchat sýr, cukr, pepř, sůl.

Úprava salátu
1. Smíchat římský, ledový salát, čekanku, potočnici.
2. Na mísu položit: doprostřed pruh rajčat, z jedné strany rajčat pruh bílků, z druhé strany pruh žloutků, vedle žloutků pruh kuřecího masa, vedle bílků pruh slaniny, vedle slaniny pruh směsi salátů a vedle kuřecího masa pruh směsi salátů. 
3. Zálivkou přelít směs salátů, pažitkou posypat bílky a žloutky.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

SALÁT NICOISE

8 brambor, uvařit, oloupat, nakrájet na kostičky
32 fazolek, očistit, uvařit, rozpůlit
4 hrnky listů salátu roketa, nebo ledového hlávkového, natrhat
3 konzervy tuňáka, bez oleje
4 rajčata, nakrájet na dílky
2 šalotky, nakrájet na tenké plátky, rozdělit na kroužky
8 sardelí (ančovičky), nakrájet podílně
4 vejce, uvařit natvrdo, oloupat, rozdělit na dílky
1 konzerva černých oliv, podélně rozpůlit
2 salátové okurky, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
½ ledového salátu

Zálivka

3 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžičky cukru
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce citrónové šťávy
4 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce drobně nakrájené zelené petržele
½ lžičky bazalky
½ lžičky estragonu
černý pepř
sůl

1. Na mísu upravit listy salátu, brambory, fazolky, tuňáka, rajčata, cibuli, sardele, vajíčka, olivy.
2. Smíchat hořčici, olivový olej, pepř, sůl, citrónovou šťávu, česnek, cukr, koření.
3. Salát přelít dresinkem.
Víno: Zweigeltrebe, růžové, pozdní sběr.

SALÁT OLIVIER

Tento salát poprvé připravil v roce 1860 Lucien Olivier, šéf restaurace L´Ermitage v Moskvě.

  • 0,5 kg vařeného kuřecího masa bez kůže, nakrájet na kostičky
  • 1 plechovka  sladkého hrášku
  • 4 střední  brambory, uvařit ve slupce, oloupat, nakrájet na kostičky
  • 3 střední mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
  • 6 vajec, uvařit natvrdo, nakrájet na kostičky
  • 1 svazek jarní cibulky, drobně nakrájet
  • 1 svazek čerstvého kopru, drobně nakrájet
  • 5 sladkokyselých okurek, drobně nakrájet (v původním receptu jsou okurky naložené jen v soli)
  • majonéza, podle chuti, je vhodné majonézu zředit bílým jogurtem 1:2
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ