• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 10 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SALÁT WALDORF

Za autora salátu je označován Oscar Michek Tschirsky (1866 -1950) a vytvořil ho při příležitosti otevření hotelu Waldorf Astorie v New Yorku v březnu 1893. Původní recept obsahoval pouze jablka, celer, majonézu.

  • 3 jablka, oloupat, odstranit jádřinec, nakrájet na plátky
  • ¼ celeru, oloupat, nakrájet na nudličky
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • bílý pepř
  • sůl

 Všechno smíchat.

SALÁT CRAB LOUIS

Sálat poprvé připravil Louis Davenport v San Francisku. Recept byl publikován v roce 1914.

  • 800 g krabího masa
  • ½ ledového salátu
  • 1 smetana na šlehání, udělat šlehačku
  • 2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
  • ½ šalotky, drobně nakrájet, propláchnout pod studenou tekoucí vodou
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 zelená paprika, oloupat, nakrájet na drobné proužky
  • 1 lžíce chilli omáčky, nebo podle chuti bílý pepř
  • sůl

1. Promíchat šlehačku, majonézu, chilli omáčku, citrónovou šťávu, vmíchat šalotku, ochutit solí.
2. Rozdělit salát na jednotlivé listy, listy rozložit na talíře.
Prezentace: na listy položit maso, papriku, přelít směsí šlehačky.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

ZÁKLADNÍ SALÁT COLESLAW

Müller Thurgau, pozdní sběr

  • 1/2 čínského zelí, nakrájet na tenké proužky
  • 4 mrkve, drobně nastrouhat
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 velký jogurt
  • ½ lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžíce cukru, nebo podle chuti
  • pepř
  • ½ lžičky soli, nebo podle chuti

1. Smíchat zelí, mrkev.
2. Smíchat ostatní položky, zálivku nalít na salát.
3. Před podáváním vychladit.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

SALÁT COLESLAW S CELEREM A VAŘENÝMI VEJCI

  • 1/2 čínského zelí, nakrájet na tenké proužky
  • 4 mrkve, drobně nastrouhat
  • 1/8 celere, nastrouhat
  • 2 vece, uvařit natvrdo, nakrájet na osminky
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 velký jogurt
  • ½ lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžíce cukru, nebo podle chuti
  • pepř
  • ½ lžičky soli, nebo podle chuti

1. Smíchat zelí, mrkev, celer.
2. Smíchat ostatní položky, zálivku nalít na salát.
3. Před podáváním vychladit, přidat vejce.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ