Základní podobu salátu, původem z Florencie, popisuje italský básník Agnollo di Cosimo (1503 – 1572). Tehdejší ingredience byly: starý chleba, cibule, okurky, olivový olej, ocet.
- 6 toustových chlebů, nakrájet, nebo natrhat na větší kousky
- 4 rajčata, nakrájet na klínky
- 2 menší šalotky, nakrájet na proužky
- 3 lžíce zelených oliv bez pecek, rozpůlit
- 1 salátová okurka, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
- 4 stroužky česneku, rozdrtit
- 8 lístků bazalky, natrhat
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
Zálivka
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
1. Předehřát troubu na 200°C.
2. V misce smíchat chleba, česnek, olivový olej, pepř, sůl, dát na plech.
3. Plech dát do trouby, péct 5 minut. (Nebo směs s chlebem osmažit na pánvi.) Nechat vychladnout.
4. V hrnku smíchat olivový olej a balzamikový ocet na zálivku.
5. V míse smíchat rajčata, okurku, bazalku, šalotku, olivy, opatrně vmíchat opečený chleba.
6. Zalít zálivkou.


 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				
