• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 10 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

CÉSAR SALÁT

  • 4 kuřecí prsa
  • provensálské koření
  • sádlo na smažení
  • olivový olej
  • máslo
  • bílý chleba (rohlíky, housky) nakrájený na kostky
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • hlávkový salát, nakrájet
  • 2 salátové okurky, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 2 papriky (žluté), nakrájet na menší kousky
  • 8 malých rajčat, odstranit bílou dužinu nakrájet na menší kousky
  • pepř
  • sůl

Zálivka

  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 sladkokyselé okurky, drobně nakrájet
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • ½  lžičky cukru
  • bazalka
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet, propláchnout pod tekoucí vodou
  • šťáva z ½ citrónu
  • pepř
  • sůl

1. Prsa logicky rozdělit, posypat pepřem, solí, provensálským kořením.
2. Maso osmažit na sádle (5 minut na každé straně), nakrájet na plátky.
3. Smíchat věci na omáčku.
4. Na olivovém oleji a másle osmažit rozdrcený česnek, přidat nakrájený chleba, osolit, opepřit, promíchat a osmažit v rozpálené troubě nebo na pánvi. Kostky musí být opečené, ale musí jít propíchnout vidličkou.
Prezentace: na talíř položit hlávkový salát, posypat osmaženým chlebem, přidat papriku, cibuli, rajčata, maso, polít omáčkou.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

CÉSAR SALÁT II.

  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 2 tenké plátky bílého chleba
  • máslo
  • hlávkový salát
  • olivový olej
  • 4 vařené žloutky
  • 2 ančovičky (sardele) filety
  • 150 g čerstvého parmazánu
  • 1 lžíce hořčice
  • parmezán, nastrouhat

1. Oloupat česnek a osmažit na pánvi, až změkne
2. Přidat chleba nakrájený na kostky osmažit na másle a oleji, až trochu zhnědne.
3. Rozebrat salát, omýt a osušit, nakrájet na menší kousky.
4. Smíchat česnek, bílé víno, ančovičky, žloutky, sýr, hořčici
Do mísy vložit salát, opečený chleba, přelít směsí a posypat parmazánem.

CÉSAR III.

1. Kuřecí prsa nakrájet na kostičky a osmažit na rozpáleném olivovém oleji s kouskem másla (1 – 2 minuty).
1. Chleba nakrájet na kostky.
2. V pánvi rozehřát kousek másla, přidat 2 lžíce olivového oleje, osmažit rozdrcený česnek a oregano, přidat chleba, osolit
    a opepřit, promíchat a osmažit. Kostky musí být opečené, ale musí jít propíchnout vidličkou.
3. V malém mixeru rozmixovat česnek, sardele, hořčici, citrónovou šťávu, ocet, worcestrovou omáčku, osolit, opepřit, pak
    přidat olivový olej a znovu rozmixovat.
4. V míse smíchat salát a řeřichu, přidat drobně nakrájené vejce, přelít rozmixovanou směs, posypat sýrem, přidat opečený
    chleba, petržel a maso, opepřit.

ŘECKÝ SALÁT

  • rajčata, nakrájet na čtvrtky
  • okurky, částečně oloupat, nakrájet na kostky
  • cibule, nakrájet na silnější kolečka
  • černé olivy bez pecek
  • kapary (nemusí být)
  • balkánský sýr, celý plátek
  • olivový olej
  • bílý pepř
  • citrónová šťáva
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl

1. Všechno, mimo sýra, smíchat, opepřit, mírně osolit.
2. Sýr položit na salát, sýr posypat provensálským kořením.
3 Salát polít citrónovou šťávou a olivovým olejem.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ