• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 10 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZELNÝ SALÁT S JABLKY

  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • ¼ hrnku kysané smetany
  • 2 lžičky medu
  • 2 hrnky zelí, nakrájet na tenké proužky 
  • 1 velké jablko, oloupat, zbavit jádřince, drobně nakrájet 
  • 3 lžíce cibule, drobně nakrájet
  • ¼ hrnku drbně krájené petrželové natě
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat zelí, jablko, cibuli, petržel.
2. Smíchat ostatní položky, zálivku nalít na salát.
3. Před podáváním vychladit.

FRANCOUZSKÝ SALÁT

1 kg brambory, uvařit, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
2 lžíce bílého jogurtu, nebo podle chuti
2 mrkve, uvařit, nakrájet na malé kostičky
kousek celeru (jako větší mrkev), uvařit, nakrájet na malé kostičky
1 menší konzerva sterilovaného hrášku
4 kyselé okurky, nakrájet na malé kostičky
3 jablka, oloupat, nakrájet na malé kostičky, připravit jako poslední a hned vmíchat, aby jablka nezhnědla
1 lžíce worcestrové omáčky
1 necelá kávová lžička cukru
1 lžíce citrónové šťávy
bílý pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí, vychladit.

 

BRAMBOROVÝ SALÁT PODLE RAKOVNICKÉHO GURMÁNA

1,5 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na kostičky
½ kg šunkového salámu, nakrájet na kostičky
3 vejce natvrdo, nakrájet na kostičky
1 mrkev
1 petržel
1 menší cibule, oloupat, drobně nakrájet, dobře propláchnout v sítku pod tekoucí vodou
4 kyselé okurky, drobně nakrájet
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
2 lžíce vykapaného bílého jogurtu, nebo podle chuti
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžička cukru
pepř
sůl

Mrkev, petržel, oškrábat, podélně rozpůlit, vložit do vroucí nesolené vody, vařit až zelenina změkne „na skus“. Petržel bude dříve.
Mrkev, petržel nechat vychladnout, ještě jednou podélně rozříznout, nakrájet na kostičky.
Do mísy vložit nakrájené brambory, salám, mrkev, petržel, cibuli, kyselé okurky, hrášek, cukr, sůl, pepř, promíchat.
Přidat vejce, majonézu, jogurt, hořčici, worcesterskou omáčku, promíchat.
Ochutit pepřem, solí.

SALÁT RAKOVNICKÉHO LÉTA

  • hlávkový salát
  • rukola (nebo listy pampelišek, krátce blanšírovat)
  • čekanka
  • 4 vejce, uvařit natvrdo
  • konzerva tuňáka, bez nálevu, maso rozebrat
  • 20 dkg bílých fazolí
  • balkánský sýr, nakrájet na kostky
  • veka, nakrájet na kostičky, osmažit na olivovém oleji 

Zálivka

  • olivový olej
  • šťáva z poloviny citrónu
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • bílý pepř
  • sůl

1. Položky na zálivku vyšlehat do emulze.
2. V míse smíchat položky salátu mimo balkánského sýra a veky.
Prezentace: promíchaný salát vložit na talíř, posypat balkánským sýrem, zalít zálivkou, přidat nakrájenou a osmaženou veku.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ