• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 07 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SALÁT PANZANELLA

Základní podobu salátu, původem z Florencie, popisuje italský básník Agnollo di Cosimo (1503 – 1572). Tehdejší ingredience byly: starý chleba, cibule, okurky, olivový olej, ocet.

  • 6 toustových chlebů, nakrájet, nebo natrhat na větší kousky
  • 4 rajčata, nakrájet na klínky
  • 2 menší šalotky, nakrájet na proužky
  • 3 lžíce zelených oliv bez pecek, rozpůlit
  • 1 salátová okurka, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 4 stroužky česneku, rozdrtit
  • 8 lístků bazalky, natrhat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Zálivka

  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa

1. Předehřát troubu na 200°C.
2. V misce smíchat chleba, česnek, olivový olej, pepř, sůl, dát na plech.
3. Plech dát do trouby, péct 5 minut. (Nebo směs s chlebem osmažit na pánvi.) Nechat vychladnout.
4. V hrnku smíchat olivový olej a balzamikový ocet na zálivku.
5. V míse smíchat rajčata, okurku, bazalku, šalotku, olivy, opatrně vmíchat opečený chleba.
6. Zalít zálivkou.

CÉSAR SALÁT patrně původní recept

César salát se možná jmenuje po italském kuchaři Caesar Cardini, který tento salát podával  v Mexiku v Tijuana po roce 1920. Jiná verze říká, že tento salát poprvé vyrobil v roce 1903 Giacomo Junia, kuchař malé restaurace v Chicagu.

  • 3 hrsti hlávkového salátu nebo ledového salátu
  • 2 silnější proužky anglické slaniny, vcelku opražit na pánvi, nakrájet na malé kousky
  • 2 plátky bílého chleba, potřít olivovým olejem, osmažit na másle, nakrájet na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • parmezán, nastrouhat

Zálivka

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička parmezánu, drobně nastrouhat
  • 1 lžička majonézy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 2 drobně nakrájet filety ančoviček
  • sůl
  • pepř

Všechno smíchat.

1. Do mísy vložit natrhaný salát, přidat anglickou slaninu, promíchat se zálivkou.
2. Posypat nakrájeným chlebem, parmezánem.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

CÉSAR SALÁT skoro pravý

Zálivka

  • 6 stroužků česneku
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 20 g parmezánu, nakrájet na kostičky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 5 ančoviček
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • olivový olej

1. V mixeru promíchat česnek, parmezán, žloutek, pepř.
2. Přidat zbytek, mimo olivový olej, promíchat.
3. Vyndat z mixeru, vmíchat olivový olej dle chuti

Krutony

  • 3 hrnky kostiček z bílého pečiva
  • 3 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 lžička směsi bazalky, oregana, tymiánu
  • olivový olej

1. Smíchat česnek, bazalku, oregano, olivový olej. Nechat ½ hodiny louhovat.
2. Přecedit olej na kostičky, smažit.

Salát

  • římský salát
  • ½ hrnku parmezánu

Salát roztrhat, vložit do mísy, přelít zálivkou, přidat krutony.  

CÉSAR SALÁT blízký původnímu

  • ¼ hlávky ledového salátu, roztrhat
  • parmazánu, hrubě nastrouhat
  • ½ bagety, nakrájet na kostičky
  • hrubě mletý černý pepř
  • sůl

Zálivka

  • žloutek
  • olivový olej
  • 2 sardelky (ančovičky), drobně nakrájet
  • 1 česnek, rozdrtit
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce mléka
  • mletý pepř z mlýnku

1. Do žloutku za stálého šlehání přilévat olivový olej, až vznikne majonéza.
2. Vmíchat sardelky, česnek, mléko, hořčici, pepř. Dobře promíchat.
3. Na pánvi na 1 lžíci olivového oleje osmažit bagetu.
4. Na mísu vložit salát, posypat opečenou bagetou, zalít dresinkem.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ