• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SALÁT Z OKUREK S GRANÁTOVÝM JABLKEM

SALÁT Z OKUREK S GRANÁTOVÝM JABLKEM

2 salátové okurky, odříznout konce
5 lžic hustého jogurtu
2 lžíce melasy
4 lžíce pistáciových oříšků
2 lžíce zrnek granátového jablka
několik lístků máty
1 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

Okurky rozklepat na kousky, dát do mísy.
Přidat jogurt, melasu, pistácie, granátové jablko, olivový olej, pepř, sůl, promíchat.
Salát přendat na tác, posypat lístky máty.

SALÁT KE GRILOVANÉ RYBĚ

1 ledový salát, nakrájet na proužky
3 sladká jablka, zbavit jadřinců, nakrájet na proužky
šťáva ze 2 citrónů
drobně strouhaná kůra z 1 citrónu
1 lžička cukru
5 lžic olivového oleje
špetka soli

Do větší mísy dát citrónovou šťávu, olivový olej, cukr, citrónovou kůru, sůl, vyšlehat emulzi.
Do mísy přidat nakrájená jablka, ihned po nakrájení promíchat.
Přidat salát, promíchat.

JEDNODUCHÝ TEPLÝ RAJČATOVÝ SALÁT K RYBÁM

16 třešňových rajčat, rozpůlit
16 černých oliv bez pecek, podélně rozpůlit
3 lžíce olivového oleje
½ hrsti bazalky, natrhat
1 hrst hrubě krájené zelené petržele
šťáva z 1 citrónu
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát 1 lžíci olivového oleje, přidat olivy, rajčata, opepřit, osolit, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat citrónovou šťávu, bazalku, zelenou petržel, promíchat.
Odstavit z plotny, přidat 2 lžíce olivového oleje, promíchat.

BROSKVOVÝ SALÁT S NIVOU A ANGLICKOU SLANINOU

½ ledového salátu, nakrájet na širší proužky
1 konzerva broskví (410 g), šťávu slít, broskve nakrájet na plátky
50 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky, osmažit
200 g vyzrálé nivy, rozdrobit

Všechny suroviny dát do mísy, promíchat, zalít zálivkou, pomíchat.

Zálivka
½ lžíce medu
šťáva z 1 citrónu
1 lžíce plnotučné hořčice
5 lžic slunečnicového oleje
pepř
sůl

Všechny suroviny na zálivku dát do misky, našlehat do emulze.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ