• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KŘIDÉLKA PĚTI VŮNÍ 2

  • 12 křidélek
  • 1 hrnek hladké mouky

Marináda

  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 5 lžic vína
  • ½ lžičky koření pěti vůní

1. Každé křidélko rozdělit na logické díly. Konce nechat do vývaru.
2. Připravit marinádu a vložit do ní na 4 hodiny díly křidélek.
3. Obalit v mouce a osmažit v oleji při 180°C cca 4 minuty na každé straně.

GRILOVANÁ PIKANTNÍ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

  • 16 kuřecích křidýlek, proříznout na 3 místech na kostech
  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 pálivé papričky
  • 1 dcl oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička koření pěti vůní

1. Všechny položky rozmixovat s trochou oleje.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat směs, 5 minut provařit, nechat vychladnout, nalít na křidélka.
3. Marinovat přes noc.
4. Grilovat na každé straně cca 5 minut.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

KŘIDÉLKA S MEDEM A SKOŘICÍ

  • 1 kg kuřecích křidélek
  • 4 stroužky česneku, rozdrtit
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 1½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky zázvoru
  • 1 lžička hořčice

1. V míse smíchat všechny položky.
2. Křidélka nechat naložené alespoň 2 hodiny, osmažit.
Víno: Svatovavřinecké; Frankovka, pozdní sběr.

HUSÍ PRSA NA VÍNĚ

 

  • prsa z větší husy
  • 1 větší cibule, nakrájet na tenká kolečka
  • 1 větší mrkev, nakrájet na tenká kolečka
  • ¼  menšího celeru, nakrájet na tenké proužky
  • kousek petržele, nakrájet na tenké proužky
  • 2 lžíce husího sádla nebo másla
  • 1 dl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
  • ½ lžičky tymiánu
  • bílý pepř
  • sůl

1. Husí prsa osolit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo.
3. Přidat zeleninu, tymián, smažit 1 minutu, míchat.
4. Přidat husí prsa kůží dolů, krátce osmažit, podlít trochou vína, zakrýt pokličkou, dusit, podlévat vínem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ