kuře rozdělit na 8 kousků
12 lžic rýže (na každou porci 3 lžíce), rýži propláchnout namočit na 2 hodiny
1 velká cibule, hrubě nakrájet
1 červená paprika, oloupat, drobně nakrájet
¼ pórku, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na delší proužky
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
8 hlaviček žampiónů, oloupat, rozpůlit
15 dkg klobásy (Chorizo), drobně nakrájet
¼ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
3 dcl bílého vína
1 l drůbežího vývaru
 (velké krevety tolik, aby každý strávník měl dvě)
šťáva z ½ citrónu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
balkánský sýr 
1 lžička sladké papriky
šafrán (nemusí být)
pepř
sůl
Omáčka pro přípravu paelly
3 lžíce olivového oleje
2 šalotky, nakrájet 
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 dcl bílého vína 
špetka šafránu
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
2 lžíce zelené petržele
1 lžíce pažitky
½ koriandru
pepř
sůl
Všechny suroviny rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
1. Kuře opéct na pánvi a dát stranou.
2. Do velké pánve dát máslo a olivový olej, přidat klobásu, cibuli, papriku, celer, mrkev, žampióny a smažit 6 minut.
3. Přidat pórek, česnek, šafrán, pepř, sladkou papriku.
4. Přidat opečené maso, rajčata, pepř, sůl, podlít vývarem a 10 minut pomalu vařit.
5. Vyndat maso, přidat rýži, víno, když se víno vyvaří, přidat rozmixovanou omáčku a po částech přidávat vývar podle toho, jak se tekutina vyvařuje, promíchávat.
6. Cca po 25 minutách, když je rýže měkká, přidat šťávu z ½ citrónu, vrátit maso a přidat krevety.
Prezentace: Porci posypat strouhaným balkánským sýrem a polít olivovým olejem. 
Víno: Riyzlink vlašský, pozdní sběr.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				






