• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GULÁŠ Z KROCANA

0,5 kg masa z krocana, nakrájet na kostky
2 lžíce sádla
1 velká cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
350 g vařených brambor, nakrájet na kostky
1 lžíce mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
1 lžíce rajčatového protlaku
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet
1 chilli paprička
1 zelená paprika, drobně nakrájet
6 lžic smetany na šlehání
pažitka na ozdobu
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát lžíci sádla, osmažit cibuli a česnek. Přidat brambory, smažit 5 minut. Vyndat z pánve, dát stranou.
Na pánev přidat sádlo, osmažit kousky krocana ze všech stran, vrátit brambory, posypat paprikou, mouku, vmíchat vývar, protlak, míchat.
Přivést k mírnému varu, míchat, přidat rajčata, chilli papričku, pepř, sůl, dusit 30 minut, míchat.
Přidat zelenou papriku a dusit ještě 5 minut, vmíchat smetanu.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, šťouchané brambory, bramborové noky, kynuté knedlík.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

KROCAN S BYLINAMI A NÁDIVKOU

1 krocan, váha cca 5,5 kg

Šťáva
7 dcl drůbežího vývaru, část použít na podlévání krocana při pečení
2 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku
1 lžička tymiánu
¼ lžičky majoránky
¼ lžičky rozmarýnu
¼ hrnku petrželky
2 lžíce pažitky
½ lžičky soli

V hrnci rozpustit má 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat zbylé suroviny na omáčku 15 minut provařit.
Po upečení krocana přidat scezený výpek, provařit, šťávu scedit, do scezené šťávy vmíchat 1 lžíci másla.

Nádivka
250 g krájeného bílého chleba
450 g kvalitních vepřových párků, oloupat, nakrájet na kolečka
2 lžíce másla
½ celeru, drobně nakrájet
4 mrkve, drobně nakrájet
250 g drobně krájených hub
250 g šunky, nakrájet na kostičky
4 cibule, drobně nakrájet, krátce osmažit na 1 lžíci másla
2 hrnky pekanových ořechů, drobně nakrájet
1 velké jablko, oloupat, odstranit jadřince, nakrájet na kostičky
1 hrnek sušených meruněk, drobně nakrájet
1 lžíce šalvěje
2 lžičky majoránky
1 lžička rozmarýnu
1 lžička soli
1/8 lžičky muškátového oříšku
4 vejce, míchaná
3 dcl drůbežího vývaru

Nejdříve ze spodního dílu běhů krocana odstanit šlachy, nejlepší je použit kombinačky. Šlachy je třeba odstranit, jinak by maso dolní části běhů bylo po upečení krocana tvrdé.
Do mísy dát suroviny na nádivku, promíchat. Naplnit krocana.
Krocana potřít olejem, zašít, nohy obalit alobalem, krocana položit do pekáče.
Pekáč s krocanem dát do trouby a při maximální teplotě 250 – 260°C péct 20 minut. (Pokud je trouba v poměru ke krocanovi malé, pak krocana zakrýt dvojitým alobalem.)
Teplotu v troubě snížit na 200°C, péct 1 hodinu, přidat 2 dcl drůbežího vývaru.
Krocana otočit hrudníkem dolů, péct 1 hodinu.
Pak krocana otočit znovu na hřbet, odstranit alobal z běhů a péct 30 minut.
V průběhu pečení občas krocana podlévat vývarem a přelévat vypečenou šťávou.
Celková doba pečení krocana této váhy bude 3 hodiny.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Pečeného krocana položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 30 minut před porcováním.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

MARINOVANÉ KUŘE

Marináda:

  • 1 kuře
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky provensálského koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky bazalky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ¼  lžičky cayennského pepře
  • 1/8  lžičky mleté skořice
  • ½  hrnku světlého piva
  • 1 lžíce octa
  • 1 cibule, nakrájet nahrubo
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • máslo na smažení
  • sůl

1. Kuře rozdělit na logické díly a ty ještě na menší kusy, osolit. Marinovat v připravené směsi přes noc.
2. V pánvi rozpustit máslo, maso osmažit.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Muškát moravský.

KACHNA S MEDEM A RŮŽOVOU VODU

  • 1 kachna, cca 2,5 kg
  • šafrán
  • ½ hrnku vody
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžíce drobně krájeného koriandru, nebo zelené petržele
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička cuminu
  • ¼ lžičky turmeriku
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce medu
  • 10 mandlí
  • kerblík
  • 5 sušených švestek, drobně nakrájet
  • růžová voda
  • sůl

1. Kachnu vykostit a odstranit kůži, maso potřít polovinou česneku, zalít studenou vodou, přidat citrónovou šťávu a dát do ledničky na 24 hodin.
2. Dát šafrán do horké vody a dát stranou – růžová voda.
3. Vyndat maso, osušit a dát zvlášť prsa a nohy.
4. Rozpálit olivový olej a máslo, osmažit nohy (asi 10 minut) a dát stranou.
5. Z pánve vylít tuk, nechat jen 2 lžíce, přilít vývar a redukovat asi 3 minuty.
6. Vmíchat koření a vařit další 3 minuty.
7. Vmíchat cibuli a zbylý česnek a vařit 10 minut a přelít do pekáče.
8. Přidat nohy, přidat vývar, pokud bude potřeba a péct v troubě při 180°C cca 20 minut.
9. Vyndat nohy z pekáče a dát stranou, všechnu vypečenou šťávu přelít do kastrolu.
10. Do kastrolu přidat med, šafrán, růžovou vodu a redukovat, dát stranou.
11. Na pánvi osmažit prsa (lze péct i s nohama od začátku), před podávání nakrájet na tenké plátky.
Prezentace:  Plátky masa přelít šťávou, posypat mírně praženými mandlemi, sušenými švestkami.
Příloha: Bílý chleba, nebo rýže.
Víno: Svatovavřinecké; Frankovka, pozdní sběr; Merlot.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ