• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE NA HŘÍBKÁCH A ZELÍ

  • 15 g sušených hříbků
  • 1 kuře
  • sádlo na smažení
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 zrnka jalovce, rozmačkat
  • 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
  • 2 krémové sýry žervé, rozmíchané mlékem na hustotu polotekuté smetany
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 kapie, drobně nakrájet
  • 150 g více libového vepřového bůčku, odstranit kůži, maso nakrájet na menší kousky
  • 800 g kysaného zelí, vymačkat, překrájet
  • 150 g uzené slaniny nakrájené na tenké plátky
  • 1 dcl drůbežího vývaru (masox)
  • pepř
  • sůl

1. Sušené houby zalít vlažnou vodou a nechat nabobtnat.
2. Kuře rozpůlit, opláchnout, odstranit kůži.
3. Smíchat kmín, česnek, mletou papriku, tymián, polovinu rajčatového protlaku a pět lžiček rozšlehaného krémového sýra, rozetřít na hustou pastu, pastou potřít půlky kuřete.
4. V pánvi rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, bůček, osmažit, míchat, přidat kapie, zbylou část rozšlehaného krémového sýra, houby i s vodou, promíchat, vařit, až se tekutina odpaří.
5. Na dno pekáče rozložit zelí, na zelí rozprostřít obsah pánve, nahoru položit půlky kuřete dutinou nahoru, podlít vývarem. Přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 20 minut.
6. Vyndat pekáč z trouby, půlky kuřete otočit, pokrýt plátky slaniny, dusit 20 minut.
7. Sejmout vrchní část pekáče, péct 10 minut.
Prezentace: Na předehřátý talíř položit zelí, na zelí čtvrtku kuřete, přes maso položit plátky slaniny.
Příloha: Vařené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

JAMBALAYA I.

  • 4 kuřecí prsa, nakrájet na nudličky
  • 4 plátky šunky, nakrájet na nudličky
  • 2 hrnky rýže
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 zelené papriky, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 červená cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce olivového oleje, na smažení
  • 1 lžíce másla, na smažení
  • 1 lžíce másla, vmíchat do hotového pokrmu
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • sůl

1. Ve větší pánvi rozpustit máslo, přidat olej, osmažit cibuli, papriky cca 5 minut.
2. Přidat ½ množství kuřecího masa, šunku, smažit 2 minuty, míchat.
3. Přidat rýži, postupně zalévat vývarem, rýží uvařit, nechat odpařit tekutinu.
4. Osmažit zbylé maso.
5. Do hotové rýže vmíchat zeleninu s masem, ochutit solí, pepřem, paprikou.
6. Odstavit mimo plotnu, vmíchat lžíci másla.

JAMBALAYA II.

  • 2 lžíce olivového oleje, na smažení
  • 1 lžíce másla, na smažení
  • 1 lžíce másla, vmíchat do hotového pokrmu
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, oloupat, drobně nakrájet
  • 30 g dunajské klobásy, nakrájet na tenké plátky, ty přepůlit
  • 1,5 kg kuřecího masa, nakrájet na kostičky 2 cm
  •  3 listy bobkového listu
  • 3 hrnky rýže
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 svazek zelené cibule, drobně nakrájet (nebo pórek)
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky provensálského koření
  • ½ lžičky bílého pepře
  • ½ lžičky soli

1. Do rozpáleného oleje dát papriku, cibuli, česnek, šalvěj, provensálské koření, smažit, až začne cibule hnědnout, přidat
    česnek, šalvěj, provensálské koření.
2. Přidat klobásu, pepř, sůl, maso a bobkový list, smažit 8 minut, míchat.
3. Přidat rýži, opékat ji 2 minuty, přidávat vývar, vařit cca 20 minut ,až je rýže měkká a tekutina odpařená, pak vmíchat
    zelenou cibuli nebo pórek.
4. Odstavit mimo plotnu, vmíchat lžíci másla.

JAMBALAYA III.

(Možno přidávat nebo kombinovat masa kuřecí, husí, kachní. Tyto masa po obalení v creole osmažit zvlášť na olivovém oleji, dát stranou a pak vmíchat do hotové rýže. Klobásu dávat vždy. Rýže může být až 3 hrnky, pak ale více vývaru a více zeleniny. Rýži před vařením vždy důkladně propláchnout.)

  • 12 středních krevet, očistit a nakrájet
  • 1 lžíce creole
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla na smažení krevet
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • ½ zelené papriky, oloupat, drobně nakrájet
  • ¼ hrnku drobně nakrájeného celeru
  • 2 lžíce drobně nakrájeného česneku
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 3/4 hrnku rýže
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 150 g dunajské klobásy, nakrájet na tenké nudličky
  • pepř
  • sůl

1. V misce smíchat krevety a creole, nechat 30 minut.
2. V pánvi rozpustit máslo, přidat krevety, smažit 2 minuty, míchat, dát stranou na talíř.
3. V kastrolu ohřát olej a 3 minuty opékat klobásu, cibuli, celer, pepř, pak přidat česnek, bobkové listy, worcestrovou
    omáčku a chilli omáčku.
4. Přidat rajčata, bobkové listy, worcestrovou omáčku, chilli omáčku.
5. Přidat rýži a pomalu přilévat vývar. Mírně vařit až je rýže měkké a tekutina je téměř odpařená.
6. Do měkké rýže přidat krevety, pepř, sůl, cerole a míchat, až se tekutina odpaří.
 
Creole (Bayou Blast)

  • 2 ½ lžíce papriky
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce bílého pepře
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 lžíce sušeného tymiánu

Všechno smíchat. Uložit do sklenice.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ