• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SMAŽENÁ KUŘECÍ (KRŮTÍ) PRSA

Marináda

  • zelená petržel, hrubě nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • pepř
  • sůl
  • olej

1. Maso 30 marinovat.
2. Na rozpálené pánvi smažit 3 minuty na každé straně.
3. Dát pánev (pekáč) zakrytou pokličkou do trouby předehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

KUŘECÍ SALÁT

  • 1 kuře
  • 1 malý svazek petržele
  • 1 bobkový list
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 bílý jogurt, nechat vykapat
  • lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1½ grapefruitu, nakrájet na kostky, bez pecek
  • 1 velké jablko, bez slupky, nakrájet na kostky 2 cm
  • 1 velkou zralou, ale tvrdou hrušku, nakrájet na 2 cm kousky
  • 1 hrnek pekanových ořechů, nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. Do studené vody dát kuře (vody tolik, aby kuře bylo ponořené). Přivést k varu, sbírat pěnu.
2. Přidat petržel, bobkový list, pepř, sůl, pomalu vařit 35 minut. Kuře nechat ve vývaru vychladnout.
3. Vychladlé kuře vykostit, odstranit kůži, maso nakrájet na kousky 2 cm.
4. V míse smíchat majonézu, jogurt, citrónovou šťávu, med.
5.  Do mísy přidat maso, ovoce, ořechy, promíchat. Ochutit pepřem, solí.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

KUŘECÍ SALÁT SANTA ANNA

  • 250 g kuřecího masa, nakrájet na proužky
  • 2 lžíce másla na smažení
  • 2 červené slaké papriky, nakrájet na nudličky
  • 1 cibule nakrájet na tenká kolečka
  • 1 hrst žampiónů, oloupat, nakrájet na širší plátky
  • několik čerstvých špenátových listů
  • 1 hrst ředkviček, nakrájet na plátky

Dresink

  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky cayennského pepře

1. Udělat marinádu.
2. Kuřecí maso dát do mkastrolu, promíchat s ¼ hrnku dresinku, přikrýt, marinovat přes noc v ledničce.
3. Maso vyndat z marinády.
4. Maso osmažit na pánvi do měkka, přidat papriku, cibuli, houby, marinádu, ve které bylo naložené maso, smažit minutu, přidat špenát, smažit jen, dokud mírně nezvadne.
5. Přidat ředkvičky, promíchat.
Podávat se zbylým dresinkem.
Víno: Pálava, pozdní sběr; Müller Thurgau, pozdní sběr.

 

PÁLIVÉ KUŘE S MANGEM A MEDEM

  • 4 kuřecí prsa
  • 3 lžíce medu
  • ¼ hrnku citrónové šťávy
  • 1 mango, dužinu nakrájet na kostičky
  • 1 malá cibule, nakrájet na čtvrtky
  • 2 menší zelené papriky, když budou tak jalapeños
  • 2 lžičky papriky
  • 3 stroužky česneku, rozdrtit
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • ½ lžičky chilli
  • olej
  • sůl

1. V hrnku smíchat med, citrónovou šťávu, ¼ hrnku této směsi dát stranou.
2. Do zbylé směsi vmíchat mango a dát do ledničky.
3. Do mixeru dát ¼ hrnku směsi, přidat zelené papriky, papriku, olej, česnek, sůl, skořici, chilli a rozmixovat.
4. Do směsi z mixeru naložit kuřecí prsa, cca 3 hodiny.
5. Maso osmažit, na talíři přelít vychlazenou směsí s mangem.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ