• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY 2

2 x drůbeží játra
1,5 houska, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce strouhanky
50 g másla
8 lžic mléka
3 vejce
1 lžička majoránky
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
pepř
sůl

Játra utřít se solí a částí strouhanky, dát do mísy.
Přidat housku, máslo, dobře promíchat, přidat mléko, majoránku, muškátový oříšek, pepř, promíchat.
Nechat stát, než je hotová polévka. Pak hmotu podle potřeby zředit mlékem, nebo zahustit strouhankou. Připravit malé knedlíčky.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vkládat do ní knedlíčky, vařit cca 8 minut.

POLÉVKA Z DRŮBKŮ S KNEDLÍČKY

drůbky ze slepice nebo kuřete (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2,5 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
10 cm pórku
1 cibule, hrubě nakrájet
5 zrnek pepře
2 lžíce sterilovaného hrášku
menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do hrnce dát vodu, osolit, přidat drůbky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat pepř, pomalu vařit 15 minut.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, pomalu vařit 25 minut.
Polévku scedit do dalšího hrnce.
Vařené drůbky nakrájet (křídla bez kůže), přidat do scezené polévky
Do polévky přidat hrášek, hotové knedlíčky, provařit, dochutit pepřem, solí.

Knedlíčky
2 x drůbeží játra
1,5 houska, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce strouhanky
50 g másla
8 lžic mléka
3 vejce
1 lžička majoránky
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
pepř
sůl

Játra utřít se solí a částí strouhanky, dát do mísy.
Přidat housku, máslo, dobře promíchat, přidat mléko, majoránku, muškátový oříšek, pepř, promíchat.
Nechat stát, než je hotová polévka. Pak hmotu podle potřeby zředit mlékem, nebo zahustit strouhankou. Připravit malé knedlíčky.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vkládat do ní knedlíčky, vařit cca 8 minut.

POLÉVKA Z BAŽANTA

1 bažant, očistit, osolit
1,5 litru hovězího vývaru
½ lžíce másla
50 g špeku, nakrájet na proužky
1 cibule, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 lístek libečku
8 kapustiček, uvařit zvlášť
hrst drobně krájené zelené petržele
5 zrnek pepře
pepř
sůl
 
Do většího hrnce dát rozhřát máslo, přidat špek, kořenovou zelinu, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat bažanta prsíčky dolů, podlít částí horkého vývaru, přidat, celý pepř, libeček, osolit, dusit do měkka.
Když je maso měkké, bažanta vyjmout, odříznout prsíčka, maso ze stehen, dát stranou pro další použití.
Maso z kostry obrat maso, nakrájet, dát stranou.
Kostru vrátit do hrnce, přidat hovězí vývar, vařit 10 minut. Scedit do dalšího hrnce.
Ochutit pepřem, solí. Do polévky přidat maso, kapustičky, zelenou petržel.

GULÁŠOVÁ POLÉVKA

35 dkg hovězího masa (péro), nakrájet na kostičky
20 dkg vepřového (ramínko), nakrájet na kostičky
2 l hovězího vývaru
1 menší cibule, drobně nakrájet
½ mrkve, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
35 dkg brambor, nakrájet na kostičky
2 rajčata, nebo 1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky kmínu
5 zrnek pepře
1 bobkový list
pepř

V hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, osmažit do světlehněda.
Přidat maso, osolit, osmažit, přidat mouku, promíchat.
Přidat rajčata, kmín, vydusit šťávu.
Přidat vývar, ale jen tolik, aby se maso dusilo, přidat celý pepř, bobkový list, maso dusit do měkka.
Přidat zbytek vývaru, brambory, vařit, až jsou brambory měkké.
Dochutit pepřem a solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ