• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

POLÉVKA Z KRÁLÍKA

  • 3 l vody
  • 1 hlava
  • králičí žebra
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • ¼ celere, hrubě nakrájet
  • 1 menší mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 4 zrnka pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • pažitka
  • 1 dcl mléka
  • 1 žloutek
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Části králíka omýt, spařit ve vařící vodě.
2. Do hrnce dát studenou vodu, maso, přivést k varu, sbírat pěnu, vařit 1 hodinu.
3. Přidat hrubě krájenou zeleninu, koření, vařit ½  hodiny.
4. Vývar scedit a po vychladnutí vyčistit bílkem, maso obrat, přidat do vývaru.
5. Na másle osmažit drobně krájenou zeleninu, přidat do vývaru, vařit 5 minut.
6. V mléku rozmíchat žloutek, zamíchat do vývaru, nevařit.   

BORŠČ

  • 2,5 l hovězího vývaru
  • 0,5 kg hovězích žeber
  • 300 g zadního hovězího
  • 250 g vepřové kýty
  • 150 g červené řepy
  • 100 g čerstvého zelí
  • 100 g kyselého zelí
  • 400 g kořenové zeleniny
  • 2 rajčata, oloupat, nakrájet
  • 1 cibule
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžíce octa
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 200 ml kysané smetany
  • vepřové sádlo
  • 2 brambory
  • pepř
  • sůl

1. Připravit hovězí vývar, uvařit v něm doměkka hovězí a vepřové, sbírat pěnu, měkké maso vyndat na talíř.
2. Nakrájet červenou řepu a cibuli, dát do hrnce, zalít trochou vývaru.
3. Přidat rajčata, ocet a cukr, bobkový list trochu sádla, přikrýt a podusit.
4. Po 15-20 minutách přidat na nudličky nakrájené zelí, mrkev, petržel, zamíchat a dusit dalších 20 minut.
5. Přidat zbylý vývar.
6. Přidat na kostičky nakrájené brambory, vařit až změknou, ochutit trochou octa, pepřem, solí.
7. Do hotového boršče vložit na kousky nakrájené maso a před podáváním na stůl ještě kysanou smetanu.

POŘÁDNÁ CIBULOVÁ POLÉVKA RAKOVNICKÉHO GURMÁNA

2,5 l hovězího vývaru
1,5 kg cibule, nakrájet na proužky silné 0,5 cm
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
2 listy bobkového listu
2 lžičky tymiánu
25 g hladké mouky
2 litry hovězího vývaru
2 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
2 lžíce koňaku (lze vynechat)
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
200 g sýru (parmezán, gruyere)
pepř
sůl

Rozpustit máslo s olivovým olejem ve velkém hrnci, přidat cukr, zkaramelizovat, přidat cibuli, česnek, sůl, pepř, bobkový list, tymián, Dusit 30 minut míchat při mírné teplotě každých 5 minut. Cibule nesmí zhnědnout, proto podle potřeby podlévat vývarem, ale nebude třeba.
Vařit bez pokličky dalších 20 minut a míchat, až cibule zkaramelizuje.
Vmíchat mouku a provařit 3 minuty.
Vmíchat vino, zredukovat přidat vývar a provařit 30 minut, dochutit pepřem a solí.
Osmažit plátky veky, posypat sýrem, dát zapéct.
Prezentace: polévku nalít do talíře, zapečenou veku podávat na zvláštním talířku.

JELENÍ VÝVAR S KNEDLÍČKY

  • 2,5 l zvěřinového vývaru
  • 800 g jeleního masa, nakrájet na malé kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • ¼ celeru, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, nakrájet na tenké plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 8 zrnek pepře
  • ¼ lžičky tymiánu
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • 0,5 dcl červeného vína
  • špetka muškátového oříšek
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • ½ lžíce hrubé mouky
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu na másle osmažit cibuli, kořenovou zeleninu, přidat maso, osmažit, zalít vývarem.
2. Přidat všechno koření, vařit, až je maso měkké, scedit.
3. Do vývaru přidat kolečka mrkve, citrónovou kůru, vařit až mrkev změkne.
4. Maso umlít, přidat vejce, strouhanku, mouku, muškátový oříšek, promíchat, udělat knedlíčky.
5. Knedlíčky dát na 5 – 7 minut vařit do menšího množství vařící vody, vyjmout a přidat do vývaru s mrkví.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ