• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KACHNA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU

kachní prsa

Marináda

3 lžíce medu
3 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky koření 5 vůní

1. Maso vložit do marinády na 1 hodinu.
2. Prsa položit na rozehřátou pánev kůží dolů, smažit 4 minuty na každé straně.
3. Osmažená prsa položit na talíř, zakrýt alobalem.

Omáčka

4 švestky (nektarinky), drobně nakrájet
kousek celé skořice
2 dcl bílého vína
1/2 lžičky cukru
1 lžíce citrónové šťávy
špetka pepře

Do kastrolu vložit švestky, celou skořici, 2 dcl bílého vína, cukr, dusit 25 minut.
Přidat citrónovou šťávu, pepř.

AROMATICKÁ KACHNA

  • 1 kachna 2,75 kg
  • 6 plátků zázvoru (7,5 cm x 3 mm x 1 cm)
  • 6 jarní cibulka (7,5 cm)
  • kukuřičný škrob
  • sádlo

Pálivý „rub“

  • 2 lžičky koření 5 vůní
  • 65 g sečuánského pepře
  • 3 lžičky cuminu
  • 200 g soli
  • čínské placky
  • 6 jarních cibulek drobně nakrájet
  • petrželka
  • švestková omáčka

Omáčka ke kachně (lepší než hoi-sin nebo švestkové omáčky)

  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžička povidel

1. Omýt a osušit kachnu, smíchat věci na pálivý „rub“a potřít tím kachnu zevnitř i zvenku, zabalit do potravinové fólie nebo
    alobalu a dát na 24 hodin do ledničky.
2. Naplnit kachnu jarní cibulkou a zázvorem.
3. Do velkého kastrolu dát vodu,  pařník tak, aby se voda pařníku nedotýkala.
4. Na pařník položit kachnu, vařit v páře 2 hodiny. Doplňovat vodu.
5. Vyndat kachnu a slít tekutinu. Vyndat zázvor a cibuli. Nechat kachnu úplně vychladnout.
6. Kachnu rozčtvrtit, posypat kukuřičným škrobem, kousky osmažit.
5. Podávat s čínskými plackami a nakrájenou jarní cibulkou a omáčkou nahoře, hoi-sin nebo švestkovou omáčkou.

ČÍNSKÉ PLACKY

  • 275 g hladké mouky
  • 250 ml velmi horké vody
  • 2 lžičky sezamového oleje

1. Mouku dát do mísy, přilévat horkou vodu a míchat. Těsto pak rukou na válu zpracovávat 8 minut.
2. Vrátit těsto do mísy, přikrýt utěrkou a nechat 30 minut.
3. Vyjmout těsto a zpracovávat dalších 5 minut a občas poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Pak formovat váleček 45 cm x 2,5 cm, rozdělit na 18 stejných kousků a z nich udělat koule.
4. Vzít 2 koule, jednu z poloviny namočit do sezamového oleje a namočenou polovinou položit na druhou kouli a válečkem
    vyválet kulatou placku o průměru 15 cm.
5. Na pánvi smažit z každé strany 1-2 minuty.

AROMATICKÁ KACHNA S KŘUPAVOU KŮRKOU

  • 1 kachna
  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek jarní cibule

Mistrovská omáčka 

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • mírně obraná kostra kuřete bez kůže
  • 125 ml sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku, drobně nakrájet
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 badyány
  • 1 kus pomerančové nebo mandarinkové kůry
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 litr vody

Příprava
1. Všechny součásti vložit do vody a mírně vařit 1 hodinu.
2. V mistrovské omáčce kachnu vařit ještě 2 hodiny.
3. Kachnu vložit do pekáče, podlít trochou mistrovské omáčky, péct v rozehřáté troubě na 220°C cca 20 minut.
4. Kachnu krájet na plátky. Plátky klást na placičky spolu s proužky okurky a cibule, potírají se omáčkou z tahini.

Omáčka z tahini   

  • 2 lžíce omáčky hoi-sin
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžička sezamového oleje

ČÍNSKÉ PLACKY

  • 275 g hladké mouky
  • 250 ml velmi horké vody
  • 2 lžičky sezamového oleje


1. Mouku dát do mísy, přilévat horkou vodu a míchat. Těsto pak rukou na válu zpracovávat 8 minut.
2. Vrátit těsto do mísy, přikrýt utěrkou a nechat 30 minut.
3. Vyjmout těsto a zpracovávat dalších 5 minut a občas poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Pak formovat váleček 45 cm x 2,5 cm, rozdělit na 18 stejných kousků a z nich udělat koule.
4. Vzít 2 koule, jednu z poloviny namočit do sezamového oleje a namočenou polovinou položit na druhou kouli a válečkem
    vyválet kulatou placku o průměru 15 cm.
5. Na pánvi smažit z každé strany 1-2 minuty.
Víno: Frankovka, pozdní sběr.

PEKINGSKÁ KACHNA II.

Na kachnu

  • 1 kachna 2,5 kg
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžička soli
  • 2 lžička sójové omáčky
  • 1 cibule
  • 5 kousků anýzu

Všechno smíchat, natřít kachnu uvnitř.

  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa

Smíchat, provařit a natřít kachnu pod kůží.

Na Mu-Shu placky

  • 1 hrnku mouky
  • 2/3 hrnku vařící vody
  • 1 lžíce oleje
  • cibule na ozdobení
  • omáčka Hoi-sin

1. Omytou kachnu natřít uvnitř a zašít.
2. Přelít kachnu vařící vodou a pod kůží natřít směsí cukru a octa a pověsit na noc.
3. Rozehřát troubu na 160°C a kachnu péct asi hodinu.

Placky Mu-Shu
1. Smíchat mouku s vodou, přidat sůl a olej a propracovat těsto.
2. Rozdělit těsto na stejné díly a vytvarovat placičky a osmažit.
3. Maso kachny krájet na tenké plátky, podávat s proužky cibule, omáčkou hoi-sin (raději vlastní, lepší) a placky.
Prezentace
Na mísu naskládat nakrájené maso.
Na talířek dát placičky, na další proužky okurky, na další cibuli.
Do misky dát omáčku.
Na placičku položit maso, cibuli, okurku, přidat omáčku, zabalit.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ